Red Bull in de problemen om vernieling UNESCO werelderfgoed

Een driftteam van de energiedrankjesboer heeft zonder toestemming een beschermd plein in Kiev met rubber besmeurd. De lokale autoriteiten overwegen stappen te ondernemen.

Red Bull in de problemen om vernieling UNESCO werelderfgoed

We kennen ze zo langzamerhand wel: de ludieke promofilmpjes van Red Bull. Het Thais-Oostenrijkse bedrijf heeft zich inmiddels zo nauw verbonden aan de wereld van extreme sporten dat niets meer te gek is. Alles en iedereen kan elkaar uitdagen onder het merkje met de rode stier. Zo zagen we recent David Coulthard tegen een vliegtuig racen en vloog Robert Doornbos in een side-by-side over een besneeuwd Zandvoort met een olympische snowboardster achter zich aan.

Gekloot in Kiev

Bij Red Bull zijn ze ondanks de drang naar bizarre stunts echter niet zomaar een stelletje losgeslagen waaghalzen. Ze zorgen er altijd voor dat de papieren en vergunningen in orde zijn. Althans, tot nu toe. Vorige week dinsdag ging het in de Oekraïense hoofdstad Kiev toch even mis.

Bezoekers van het historische Sofiivska Square werden onaangenaam verrast door de brullende Nissans Conor Shanahan en Aleksandr Grinchuk. Zonder enige waarschuwing begonnen beide mannen met aan een driftsessie voor de camera's van Red Bull. De 800 pk sterke 2JZ S15 Silvia en de 600 pk sterkere twin turbo 350Z lieten daarbij de nodige sporen achter.

Antieke bakstenen

Volgens Kiev's loco-burgemeester Kostiantyn Usov was de actie helemaal niet besproken met de lokale autoriteiten. Het team van Red Bull had dus geen enkele toestemming om de stunt uit te voeren.

Bovendien is het plein een belangrijk historisch en cultureel monument, met onder andere een groot standbeeld ten ere van Kozaakse vrijheidsstrijder Bohdan Khmelnytsky. Sofiivska is zelfs opgenomen op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Papierwerk

Volgens Usov zijn tenminste 2.000 antieke bakstenen beschadigd door de rubbersporen van de Nissans. Hij belooft Red Bull op te laten draaien voor de gemaakte schade en alle kosten die aan de schoonmaakoperatie verbonden zijn.

Verder zal hij het plein onbereikbaar gaan maken voor auto's van particulieren. Financieel zal de klap voor een gigant als Red Bull minimaal zijn, maar wat PR betreft heeft het bedrijf nu wel een smetje. De volgende keer zul ze toch weer wat saai papierwerk moeten gaan doen.

Excuses

De Oekrainse tak van Red Bull heeft via een Instagram post (in het Oekraïens) alvast excuses aangeboden:

"Red Bull Ukraine bied haar excuses aan bij de inwoners van Kiev en de autoriteiten voor de filmshoot die plaatsvond op Sofiivska Square. Helaas hebben we bij de situatie verzaakt om alle benodigde procedures te doorlopen. Dit was een vergissing van onze kant en dat spijt ons zeer. We zullen ons best doen om de warme relatie met de stad te repareren."

Nieuws
  • Kostiantyn Usov via Facebook, Red Bull