Officieel: de volledig elektrische Mercedes-Benz EQC

Mercedes heeft zijn tweede volledig elektrische auto onthuld, een SUV met de naam EQC. De 300 kW/408 pk en 765 Nm sterke crossover is de eerste in een grote reeks elektrische auto's onder het EQ-sublabel.

Na wat Spielerei met elektrische Smartjes en een B-Klasse, begint Mercedes aan het echte werk: een sublabel met de naam EQ (voor 'electric intelligence'), waaronder tal van modellen moeten verschijnen: een EQE, EQS, EQB, EQA, vul maar in. Maar het spits wordt afgebeten door een EQC.

Allereerst de feiten: het vermogen van deze EQC 400 4MATIC wordt opgewekt door twee elektromotoren, op elke as ligt er eentje. Hier tussenin ligt een 80 kWh-accupakket, dat 650 kg weegt. Hierdoor legt de 4,76 meter lange EQC - die 10 cm langer is dan een GLC - 2.425 kg (DIN) in de schaal. 0-100 gaat in 5,1 seconden en de topsnelheid is begrensd op 180 km/u. Het verbruik geeft Mercedes vreemd genoeg weer volgens de NEDC-methode: 450 km (voorlopige waarden). Maak daar in de realiteit dus maar 300 km van.

De lader op wisselstroom heeft en capaciteit van 7,4 kW, via een snellader zijn snelheden tot 110 kW haalbaar. Zaken als preconditioning (de cabine wordt alvast voorverwarmd als de auto nog aan de lader hangt) en een flexibel navigatiesysteem moeten het maximale uit een lading halen. Qua design houdt de auto het midden tussen een traditionele SUV en een SUV Coupe. Opvallend is vooral de aaneengesloten lichtbalk op de achterzijde.

Ongeveer 200 prototypes hebben op vier continenten onder uiteenlopende weersomstandigheden testdata geoogst. De productie van de EQC voor de westerse markt start 'in 2019' in Bremen, vanaf dan kan de Benz de I-Pace en e-tron Sportback het leven zuur gaan maken. De Daimler-dochter Deutsche Accumotive zorgt voor de batterijcellen. Verwacht overigens ook nog andere varianten van de EQC, zoals een '300'.