Max Verstappen: Stewards zijn net voetbalscheidsrechters

Formule 1-coureur Max Verstappen heeft nogal eens een aanvaring met de stewards gehad en daar straffen door opgelopen. Daarbij hebben commentatoren regelmatig geklaagd over de wisselvalligheid in straffen. Volgens Verstappen is het gewoon moeilijk en is het vergelijkbaar met voetbalscheidsrechters.

Max Verstappen

Ook stewards zijn net mensen, volgens Max Verstappen. De Limburger heeft wel eens een aanvaring gehad met de scheidsrechters van de autosport. Daarvoor kreeg hij zelfs een taakstraf, die hij bij de Formule E-race in Marrakech voldeed. Max moest zelf bij de stewards aanwezig zijn om te zien hoe ze tot hun straffen kwamen. 

In zijn Ziggo eindejaarsinterview keek de Nederlander met presentator Rob Kamphues terug en had hij het al over de werkstraf die hij moest doen. Tegenover Motorsport wijdde hij verder uit over de daar opgedane inzichten: Het is een beetje hetzelfde als bij voetbal. Je hebt verschillende scheidsrechters en sommigen geven makkelijker een gele kaart dan anderen. Het is precies zo met de stewards. Natuurlijk is er een boek met regels. Maar de stewards hebben nog steeds mogelijkheid om te kiezen of ze regels toepassen. Als je een Champions League wedstrijd speelt, of een eredivisiewedstrijd krijg je mogelijk een andere scheidsrechter. Soms kom je weg met een gele kaart, en een andere scheids geeft je een rode kaart. Dan denk je "hoe kan dat nou?". In de Formule 1 is dat exact hetzelfde," aldus Max Verstappen.

Hij komt ook nog even terug op zijn straf bij de Stewards in Marrakech: "Het is echt niet makkelijk voor ze [de stewards]. Ze willen ook geen straffen uitdelen. Maar soms moeten ze gewoon, omdat de regels zo zijn opgeschreven. Misschien moeten we eens kijken of sommige straffen niet lichter moeten worden. Of we moeten de regels om een andere manier in de spelregels opschrijven."