Vrijdag werd bekend dat de Formule 1 een verbod op vliegshows in de aanloop naar Grand Prix in zal stellen. Het gebruik van straaljagers en grote helikopters zou volgens de organisatie in strijd zijn met het groene imago dat de sport uit wil stralen. Een elektrische F-16 is immers nog niet in de pijplijn.
Naast de ecologische zorgen maakte de F1 zich druk over de politieke impact van een militaire flyby. Racen en geld verdienen in een autocratisch, dictatoriaal land is prima, maar de impressie geven dat dat land een sterke militaire macht is gaat voor de Formule 1 veel te ver. Door de shows volledig te verbieden hoopt de F1-top twee vliegen in een klap te slaan.
Silverstone uitgezonderd
De enige races de traditioneel een flyby verzorgen vinden echter plaats in doodgewone Westerse landen. Monza en Silverstone geven al jaren ruimte aan de acrobatische teams van de nationale luchtmacht om het publiek in de juiste stemming te krijgen. Die laatste heeft het verbod echter al weten te omzeilen.
In een statement meldt Silverstone's directeur Stuart Pringle trots dat de beroemde Red Arrows ook tijdens de editie van 2022 gewoon weer van de partij zullen zijn:
"De Red Arrows hebben een significante rol gespeel bij het vermaak van motorsport fans sinds ze voor het eerst optraden bij de Britse Grand Prix in 1966 en ik ben blij te zeggen dat de Formule 1 bevestig heeft dat deze geliefde traditie voortgezet kan worden in 2022."
Niet militair
Pringle wist de F1 te overtuigen door gebruik te maken van een handige uitzondering. Volgens de F1 zijn demonstraties door organisaties zonder militair oogmerk gewoon toegestaan. Zo mag Red Bull baas Dietrich Mateschitz gewoon zijn vloot klassieke militaire vliegtuigen uitlaten bij de Grand Prix van Oostenrijk.
Voor de Red Arrows geldt via een omweg hetzelfde. Pringle voerde namelijk aan dat het stuntteam geen militaire organisatie is, ondanks de sterke link met de Britse Royal Air Force:
"De Red Arrows, officieel bekend als het Royal Air Force Aerobatic Team, zijn niet geclassificeerd als militaire luchtvaart. Daarom valt [het team] niet in de categorie van vliegshows die niet langer toegestaan zijn bij Formule 1 evenementen."
Zinloos verbod
Voor Silverstone is het probleem veroorzaakt door het verbod dus vrijwel meteen opgelost. De argumenten van Pringle geven bovendien meteen een voorzet voor andere Grand Prix om van dezelfde uitzondering gebruik te gaan maken. Het is dus een kwestie van tijd voordat de Italianen hetzelfde doen.
Wellicht vormt de uitzondering zelfs een manier voor controversiële regimes om hun militaire macht alsnog te kunnen tonen. Het enige wat ze hoeven te doen is een stuntteam oprichten, als ze die niet al hebben. Via die weg zou de gevreesde militaire propaganda alsnog op de buis kunnen verschijnen. Van de door de F1 gedroomde afname van uitstoot komt in ieder geval niets terecht.
De organisatie heeft zoals gewoonlijk dus veel gezegd, maar eigenlijk helemaal niets bereikt.
- Red Bull Content Pool