Het lukt FCA maar niet om Alfa Romeo aan de praat te krijgen. Het traditiemerk was het paradepaardje van wijlen Sergio Marchionne, en moest onder diens leiding een half miljoen auto's per jaar verkopen. Marchionne wedde op het Alfa-paard, en liet zelfs het roemruchte Lancia hiervoor vallen.
Na een korte opleving, dankzij de Giulia en de Stelvio, gaat het rap bergafwaarts met Alfa. Alsof je van een zekere Italiaanse bergpas afdendert. Nieuwe modellen bleven uit, en de enige twee overgebleven units beginnen trekjes van ouderdom te vertonen. En aan het eind van de dag rijden zakelijke klanten toch liever een zuinige 3 Serie of C-Klasse dan een Giulia. Plannen voor een nieuwe 8C en GTV werden geschrapt, en vooralsnog lijkt de volgend jaar te introduceren Tonale het enige lichtpuntje op de korte termijn.
Alfa ligt momenteel overal ter wereld op zijn gat. In China sloeg het merk nooit echt aan, hoewel concrete cijfers ontbreken. In de VS draaide het in het derde kwartaal 13.367 verkopen (bron), tegenover bijna 24 duizend in dezelfde periode vorig jaar. Ter vergelijking: BMW en Mercedes draaien er in een kwartaal zo'n 75 duizend auto's. Ook de Europese verkopen stagneren: tot en met november zakten ze met 37,5% in, tot net geen 47 duizend. In Nederland was sprake van een halvering, tot 682 stuks.
Dan maar Maserati
Binnen het post-Marchionne FCA-management lijkt de focus steeds verder van Alfa Romeo te verschuiven. Het premiummerk dat momenteel de beste kaarten heeft, is Maserati. Niet heel gek, als je kijkt wat je aan omzet en marge op een goedlopend Maserati kunt verdienen. Het zijn begeerlijke, mooie, en heel dure auto's. Zeg maar FCA's Porsche, waar Alfa Romeo het Italiaanse Audi is. (Nee, niet boos worden, fanboys, het is maar een vergelijking.)
Of dit betekent dat de Italianen Alfa Romeo langzaam laten afsterven, Lancia-style? Als u een glazen bol heeft mag u het zeggen. Wel biedt de fusie met PSA perspectieven voor de merken die in de vergetelheid dreigen te raken. Of het kan de nekslag zijn, dat moet de toekomst uitwijzen. Zoals de zaken er nu voor staan lijkt het erop dat Maserati de mooie sportwagens mag gaan bouwen, en Alfa Romeo de volume-SUV's voor het segment boven dat van Jeep.