Alfa Romeo maakt een einde aan de 4C

In 2011 besloot Alfa Romeo dat het hoog tijd werd zijn imago nieuw leven in te blazen, met een lichtgewicht, achterwielaangedreven pure sportwagen. Er kwam een conceptversie van de 4C, en twee jaar later ging het model in productie. Nu schijnt het klaar te zijn met de Italiaanse vedergewicht.

Alfa Romeo 4C

Het principe van de 4C is interessant: maak een zo licht mogelijke auto met een relatief kleine motor, die helemaal gericht is op rijplezier. Om tot dit lage gewicht te komen kreeg de auto een koolstofvezel monocoque: kost wat maar dan heb je ook een stijve en lichte basis. Het resultaat was wel dat de nieuwprijs zo'n 70 tot 80 mille bedroeg, maar een bijzondere auto mag wat kosten nietwaar? Het antwoord op die vraag is kennelijk 'ja' als het om de prima verkopende Porsche Cayman gaat, en 'nee' als het een Alfa Romeo 4C betreft. De Italianen maakten er slechts zo'n 3.500 per jaar, en de auto sloeg nooit echt aan.

Omdat er op zulke kleine aantallen niet goed verdiend wordt, en dat bij Alfa wel eens moet gaan gebeuren, is de productie van de auto gestaakt. Volgens mediaberichten dan, Alfa zelf heeft nog geen uitspraken gedaan over het voortbestaan van de auto. Het klinkt echter logisch dat een auto die al vier (Spider) tot zes (coupé) jaar meedraait óf een facelift krijgt, óf uit productie wordt gehaald.

Tonale

Alfa Romeo is sowieso ouderwets Italiaans aan het doen: bij de laatste kwartaalcijfers werd een outlook gepresenteerd waarop de met veel bombarie gepresenteerde GTV en 8C alweer stilletjes geschrapt werden. De MiTo is inmiddels uit productie, en de Giulietta loopt op zijn laatste benen. Van de Giulia en Stelvio is het nieuwste inmiddels wel af, en een nieuwe '166' is ook nergens te bekennen. Gelukkig is de Tonale wel op komst, en als je ergens mee scoort, dan is het met een SUV. In 2021 schijnt ook nog een compactere SUV van Alfa in de planning te staan, maar bij het bedrijf heb je doorgaans garantie tot het einde van de dag.

Toch is het goed dat Alfa Romeo het probeerde met de 4C, maar kennelijk was de markt niet voldoende geïnteresseerd in een high-end puristische sportwagen. Mensen met een kleiner budget gaan voor de MX-5 (en een paar Abarth 124'jes), terwijl de mensen met een dikkere portemonnee toch liever shoppen bij Porsche (Cayman), Audi (TT) of BMW (Z4).

We sluiten af met enkele plaatjes van de 4C, die zijn geschoten tijdens de eerste 4C meeting, in 2017: