Maserati's toekomst: 6 nieuwe modellen in 2022, alles elektrisch

Als het aan FCA ligt, heeft Maserati een gouden toekomst voor zich. Het merk dat nog niet lang geleden minder auto's dan Ferrari verkocht zet zijn offensief voort, inclusief bijna overal elektrische auto's met een 800 Volt-systeem.

Vers uit de presentatie van Maserati: de komende vijf jaar gaan geweldig worden, met vele nieuwe modellen en dito technologie, Hieronder in één overzicht wat we kunnen verwachten (we gaan ervan uit dat MCA voor Minor Change Approval staat, oftewel een (kleine) facelift):

De Levante, Quattroporte en Ghibli krijgen opvolgers, er komt een nieuwe SUV onder de Levante en de GranTurismo wordt vervangen door de Alfieri, waarvan we lang geleden (in 2014) al eens een concept zagen. De auto komt er als coupé en cabrio, waarmee het aantal écht nieuwe modellen dus stiekem op drie (of twee) uitkomt.

Wel zien we dat alles bij Maserati - zoals beloofd - geëlektrificeerd wordt, en alle modellen behalve de nieuwe kleine SUV een zuiver elektrische variant krijgen. Dit gaat gepaard met het streven om in het midden van de jaren '20 eenderde van de Maserati's high-voltage electrified te hebben. Verder wordt de diesel bij Maserati verbannen, en komen de elektrische auto's onder het Maserati Blue-label. De beloftes behelsen onder andere:  

  • 3-Motor AWD with Torque Vectoring 
  • State-of-the-art 800V battery technology 
  • Over 50% more power 
  • Light weight 
  • Limited space intrusion 
  • Long range 
  • Quick charge times

Het klinkt vooruitstrevend voor een merk dat zich tot nu toe nauwelijks met elektrificatie bezighield, maar we zullen zien. Ook is er in de presentatie een sheet van een Ferrari-motor en -logo toegevoegd, wat lijkt te wijzen op een afname van Ferrari-motoren, zoals Alfa Romeo dit nu al doet bij haar Q-modellen.

Maserati verkocht in 2017 (misschien een beetje Italiaans afgerond) 50.000 auto's. Voor 2018 verwachten de Italianen hetzelfde aantal te verkopen, maar in 2022 moet dit dankzij de nieuwe modellen en een groter netwerk verdubbeld zijn. De meeste groei moet uit China komen, terwijl de NAFTA (zeg dus maar de VS) ook groeipotentieel heeft. 

De winstmarge wordt een luxueuze 15%, wat evenveel is als Porsche nastreeft (en ook daadwerkelijk boekt). Maserati's volledige plannen nalezen kan hier.