Gereden: Maserati Levante S Q4 GranSport

Voordat Ferrari dit jaar zijn eigen SUV de wereld inslingert moet de hel nog even bevriezen en ontdooien. De Italianen hebben echter al een paar jaar geoefend met een grote terreinwagen in de vorm van de Maserati Levante. We reden de reus uit Modena.

Maserati Levante rijtest

Als autosportliefhebbers kunnen we niet stellen dat we fans zijn van het fenomeen SUV. Geef maar een kleine wendbare wagen met een achterlijk sterke motor erin en de wegligging van een kart eronder. Kennelijk zijn we echter een minderheid, want iedereen en (vooral) zijn moeder koopt tegenwoordig van die grootgroeiers op vier wielen. Reden waarom alle fabrikanten met de units over de brug komen. Dit jaar volgen Aston Martin en Ferrari zelfs met hun CO2-barbaren.

Ferrari heeft via zusterbedrijven Alfa Romeo en Maserati al wat kunnen oefenen met de vierwieldrijfs. De Alfa Stelvio is een van de weinige SUV's die ons uiterlijk echt kan bekoren, doordat het lijkt alsof hij helemaal niet zo groot is. De Levante heeft wat minder van die schoonheid meegekregen, maar het moet gezegd worden dat we na een paar jaar wel aan het model zijn gewend. Beide Italiaanse wagens hebben een motor voorin liggen die bij Ferrari is ontwikkeld. In het geval van de Alfa is het een afgeknipte V8, waardoor een V6 is ontstaan. Bij de Maserati is het een eigen blok dat door Ferrari onder handen is genomen. Om precies te zijn is Levante die we testen eignelijk een exacte kopie van de Ghibli waar we onlangs in reden. Het enige verschil is de zwaardere SUV-carrosserie en de (eveneens zwaardere) luchtvering in het onderstel.

De motor is dus dezelfde gebiturbeerde drieliter V6. Dat betekent een zestig graden V6 die 430 pk uitbraakt en daarbij ook magistrale herrie met de wereld deelt. Ja, de motor wordt bij Ferrari in elkaar geschroefd, maar dat is wel het enige steigerende paard dat erbij komt kijken.

Kabaal

Ook in de Levante heeft deze V6 een magische uitwerking op uw humeur. Hij proest en reutelt rauw, geeft een enorme duw in de rug als het gaspedaal naar de bodem gaat. Het is alleen allemaal net wat minder extreem dan in de Ghibli, de Levante is gewoon zwaarder. Dat wil overigens niet zeggen dat hij als een slagschip over de weg zwabbert, ook deze SUV is een behoorlijk sportieve wagen.

Net als de Ghibli heeft de Levante in de middenconsole een paar knoppen die de motor, transmissie, uitlaat en onderstel instellen. Omdat het een terreinwagen is, heeft de Levante ook nog een knop waarmee we de auto kunnen vertellen wat de ondergrond is waarover we gaan rijden. Het wordt asfalt en we klikken op sport. Het zorgt ervoor dat de kleppen in de uitlaat op standje 'ik heb geen buren, of anders ga ik ze leren hoe een V6 klinkt'. Zowel binnen als buiten start het feest van prettige herrie.

We zitten heerlijk achter het stuur. Komt natuurlijk door de verwarmde en gekoelde leren stoelen die in twaalf richtingen te verstellen zijn. Ook het stuur is elektrisch verstelbaar en kan zelfs ver genoeg het interieur in om niet in de klassieke Italiaanse gestrekte armenzit te hoeven sturen. Achter het stuur zitten de twee stationaire flippers van de versnellingsbak. Net als bij Ferrari en Alfa Romeo draaien de op- en neerflippers niet mee met het stuur. Dat is even wennen, maar ook wel vrij handig omdat je altijd weet waar de op- en waar de neerknop zich bevindt. Op is rechts, neer is links.

Rijhulpjes

Maserati heeft een strategie waarin auto's een tijdje mee moeten voordat ze vervangen worden door een nieuw model. Daarom moeten de Italianen er wel voor zorgen dat hun wagens relevant blijven. De truc die ze daarvoor hebben is ieder jaar een kleine update brengen. Zo had de Levante aanvankelijk bijna geen rijhulpjes bij zich, maar zit er inmiddels van alles in. 

Niet alleen houdt deze Maserati zelf afstand van de voorliggers. De wagen remt vanzelf af als iedereen langzamer rijdt en hij stopt zelfs helemaal als er een file staat. Als het stilstaande verkeer doorschuift, volgt de Maser braaf. Okay, dat is tegenwoordig niet speciaal, maar dat het goed werkt is wel bijzonder. Doorgaans zijn de rijhulpjes eigenlijk vooral irritant. 

Goed, de automatische cruisecontrol hebben we eerder gezien. Ook de knop naast die van de cruisecontrol is niet helemaal bijzonder, maar dat hij het écht doet is dat wel: rijbaanassistent. Zet de automatische cruisecontrol aan en klik op de rijbaanknop en de auto blijft gewoon tussen de lijntjes rijden. Bij 150 kilometer per uur vindt die assistent het overigens niet meer verstandig om mee te rijden, dus dan schakelt het systeem uit. Dat vergt even gewenning, want ineens moet je weer zelf sturen.

Eigenlijk is het allemaal een beetje onzinnig, je zit in een sportwagen. Toch is ook een SUV een soort van Gran Turismo: gemaakt voor lange ritten. Bij urenlang snelwegrijden zijn beide systemen best fijne reisgenoten.

Uiterlijk

Zoals gezegd zijn we niet meteen fan van SUV's, maar als we per se een SUV zouden moeten rijden dan was deze wel een van de eerste die op de verlanglijst zou komen staan. Natuurlijk zijn er betere auto's dan deze Maserati, maar deze auto is op en top Italiaans. Niet alles is hypermodern, maar het heeft allemaal karakter, en dat hoort bij een Italiaan.