Peugeot e-208 GT overtuigt [RIJTEST]

Sinds een paar maanden heeft Peugeot een echt elektrische auto bij de dealers staan. De leuke 208 wordt met accu's eigenlijk alleen maar leuker.

Peugeot e-208

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, wij zijn fan van de nieuwe Peugeot 208. Het kleine leeuwtje is in alles de spirituele opvolger van de 205. Met de GT-line ziet hij er ook nog uit alsof het de jongere afstammeling van de boy racer van de jaren tachtig en negentig is. Het is gewoon een Peugeot 205 GTI maar dan nieuw. En elektrisch dus.

Uiterlijk

Laten we daarom nog even doorpraten over het buitengewoon geslaagde ontwerp. Peugeot zit trouwens sowieso in een goede streak, want ook de 508, 5008 en 3008 hebben momenteel een bijzonder aantrekkelijk bodywork. De duurdere modellen hebben allemaal leuke slagtanden van LED vooraan en ook van achteren zijn de Peugeots allemaal duidelijk herkenbaar zonder dat het op zijn Audi's of BMW's allemaal versies van dezelfde auto lijken. Okay, bij de 3008 en 5008 moet u wel even opletten.

Hoe dan ook, de 208 is duidelijk familie van deze club, maar hij heeft een totaal eigen look. Een die teruggrijpt op het verleden, maar die niet probeert om iets anders te zijn. De donkere randen rondom de wielkasten laten het lijken alsof de auto enorme wielen heeft. Het geeft de 208 het uiterlijk van een speelgoedautootje. En dat is een compliment.

Innerlijk uiterlijk

Dan hebben we ook nog het interieur. Net als alle Peugeots heeft de 208 dat maffe kleine stuurtje. Het ziet er vreemd uit, maar het rijdt eigenlijk wel comfortabel, alleen had het in de 208 nog wat kleiner moeten zijn. Want in deze lagere auto zit de bovenkant van het stuur eigenlijk altijd voor de onderkant van het dashboard. Of je moet de stoel heel erg ver omhoog stellen, maar dan zit de binnenspiegel weer de hele tijd voor heet uitzicht naar rechts.

Dat dashboard ziet er overigens heel erg flitsend uit. De Peugeot i-cockpit heeft in onze 208 een 3D-look. Niet heel nuttig, maar het ziet er wel mooi uit. Met een knop op het stuur bepaal je wat er te zien is op het scherm. Dat kan een voorkeur voor het navigatiesysteem zijn of een leuke tekening van het elektrische systeem. Waar dan te zien is of de batterijen leger raken of juist voller worden bij een bepaalde manoeuvre.

De bekleding van de stoelen is leuk, maar volgens sommigen is het een beetje druk. De bekleding van onze auto wat zwart leer op de buitenkanten van de stoelen en op de binnenkanten een grijze vilt-achtige stof. Daarbij een rand van dubbele blauw en groene stiksels. Tja, het kan bij sommigen dus niet in de smaak vallen. Wij vonden het overigens heel mooi. En het is een comfortabele auto. Zeker omdat hij natuurlijk geen geluid maakt.

Dat laatste onderdeel is natuurlijk niet heel gek, want het is een elektrische auto. Maar omdat Peugeot de 208 ook met benzinemotor levert, zou het kunnen dat er minder aandacht is geweest aan het isoleren van de elektrische versie. Kennelijk hebben de Fransen het niet nagelaten, want de e-208 is gewoon heel stil.

Innerlijk

Dan is het tijd voor het echte innerlijk van de auto: de elektrische installatie. Voorin ligt een elektromotor met 136 pk en 260 Nm. De batterij is 50 kWh groot en is verstopt onder de voorstoelen en de achterstoelen van de auto. Het geheel zou goed moeten zijn voor een WLTP range van 340 km. Dat komt neer op een door Peugeot geschatte actieradius van 327 kilometer. Dat is ook ongeveer wat de auto aangeeft na een oplaadbeurt. Tijdens het rijden lijkt die range wel aardig te kloppen, we zien de tellers teruglopen, maar nooit komen we in een paniekaanval omdat er te weinig bereik in de batterijen achterblijft na een dagje toeren.

Dat rijden gaat overigens heerlijk. De elektrische aandrijving grijpt rap aan, maar het voelt niet alsof we in een ruimteschip rijden. Op natte wegdekken hebben de voorwielen soms de neiging om te slippen, maar de auto blijft controleerbaar. De oplossing is meestal om gewoon even wat minder gas te geven.

De drie rij-modi, sport, normaal en eco werken prima. De eco-stand probeerden we niet uit, omdat dan de verwarming minder goed werkt - eh tja, met zoveel laadpalen in de buurt gaan we echt niet nog zuiniger aan doen. De sportstand maakt het stuur en het gaspedaal wat directer een dat voelt leuk.

Aangezien we de GT-lijn reden had deze e-208 zo ongeveer alle denkbare accessoires aan boord. Een die wat ons betreft onmisbaar is in een elektrische auto: stoelverwarming. Doordat de motor niet warm wordt, duurt het wel even om het interieur op te warmen. Ongetwijfeld kunnen de kopers dat oplossen door de My Peugeot app te laden, waardoor de verwarming al op afstand kan worden aangezet. Maar ja, die hadden we dus niet in deze koude novemberdagen.

Al met al is deze elektrieke Peug een auto die bij ons best op de hebberigheidspier werkt. Elektrisch rijdt leuk, en deze auto ziet er gewoon erg hebbedingerig uit.

Algemeen
  • Matthijs Goes