Peugeot vernieuwt 3008 en 5008 [RIJTEST]

Peugeot heeft tegelijkertijd de SUV's 3008 en 5008 opgefrist. Dat betekent een nieuw front voor beide auto's en ook opvallende led-achterlichten voor het tweetal. De Fransen hebben tegelijk de uitvoeringslijnen van het duo bijna gelijk getrokken en een vaste meerprijs voor de 5008 bedacht.

Peugeot 3008

De Peugeot 3008 en de Peugeot 5008 zijn in Europa enorme hits. Reden om het duo niet al te veel aan te passen, maar wel te verfijnen. Peugeot heeft ervoor gekozen om beide modellen nu dezelfde neus te geven met LED-koplampen en ook achterop zijn LEDs standaard. In het interieur onderscheidt de 5008 zich door zijn enorme inhoud en standaard zeven zitplaatsen.

Peugeot heeft ervoor gekozen om de merknaam voorop te vervangen door het typenummer van de auto. Net als in de jaren vijftig tot en met zeventig staat er dus 3008 of 5008 op de motorkap in plaats van Peugeot.

i-Cockpit

Achter het stuur valt bij de huidige Peugeots meteen de i-cockpit op. De wijzertjes zijn vervangen door een scherm, en dat werkt heel goed. De auto's hebben een opvallen compact stuurwiel en dat rijdt fijner dan je op het eerste gezicht zou denken. Het geeft de toch al ruime auto's een nog ruimtelijker aanzicht en het stuur zit nooit in het zicht van de informatie op het dashboard.

Rijden

In verband met het coronavirus zijn de introducties van auto's momenteel wat moeilijker en het zorgt ervoor dat we niet halverwege de dag van auto kunnen switchen. Waar we normaal gesproken met alle varianten op pad kunnen, moeten we er nu een kiezen. Het wordt de vierwielaangedreven hybride 3008. Opvallend genoeg is de grotere 5008 niet in hybrideversie te krijgen. Het zou immers ten koste gaan van het verkoopargument van de zevenzitter (de accu's liggen onder de achterbank en onder de achterbak.

De 3008 HYbrid4 300 heeft 300 pk dankzij twee elektromotoren (110 pk en 112 pk) en een benzinemotor (200 pk). Het systeem kan ongeveer 59 kilometer puur elektrisch rijden. In de hybridevorm blijft de auto altijd een beetje bijladen en ontladen, waardoor het geheel lekker stil en zuinig over de weg zoeft. In de sportmodus worden alle zeilen bijgezet en heeft de auto vanwege de elektrisch steun altijd een bak aandrijving klaarstaan.

Ons model is uitgevoerd met de GT-lijn en heeft dus veel luxe aan boord. De rode leren bekleding (Red Nappa) en de houtlijst (Dark Lime Wood) op het dashboard valt daarbij het meest op. Verder heeft deze variant full-LED koplampen en drive assist plus. Dat laatste systeem zorgt ervoor dat de auto behoorlijk hard meewerkt als de cruise control aanstaat. Eigenlijk rijdt de 3008 zichzelf tussen de strepen. Het werkt zeer comfortabel, alleen blijft het vervelend dat in Nederland iedereen de neiging heeft om op je voorbumper in te voegen en dan te remmen. De cruisecontrol houdt dan afstand, waardoor er nog iemand voor je in het gat springt.

Ook leuk van de cruisecontrol is dat het systeem verkeersborden herkent. Met een druk op de knop van het stengeltje links achter het stuur neemt de cruisecontrol die snelheid over. Helaas hadden we geen kans om in het donker met de auto te rijden, zodat we het night vision-pakket niet konden testen. De camera kijkt tot tweehonderd meter voor de auto en herkent voetgangers en fietsers in het donker. Die worden met een vierkantje duidelijk in beeld gebracht.

3008 en 5008

De nieuwe 3008 en 5008 zijn inmiddels in productie genomen. Peugeot verwacht de eerste exemplaren nog dit jaar te kunnen leveren, maar de prijzen zijn al vastgesteld volgens de BPM-normen van 2021. De 3008 Active PureTech 130 is er vanaf €36.230. De plug-in hybride is er vanaf €42.970. De modellijn is zodanig synchroon opgesteld dat Peugeot een standaard meerprijs van €2.500 heeft voor een zevenzits 5008 ten opzichte van een 3008.

Nieuws
  • Matthijs Goes