Peugeot laat zien hoe je een sportieve stekker-SUV maakt

De automarkt wordt momenteel overspoeld met sportieve PHEV-SUV's, die allemaal zo'n 50 km elektrisch kunnen rijden. Niet onbelangrijk: een goede motor, voor als de batterijen leeg zijn. De Peugeot 3008 GT Hybrid4 heeft dat gedeelte onder de knie.

In de aanloop naar volledig elektrische SUV's, is de plug-in hybride SUV een logische tussenstap: een relatief bescheiden elektromotor en dito accupack, gecombineerd met een verbrandingsmotor voor het zware werk. Wij zijn nog niet helemaal overtuigd van het nut om honderden kilo's aan extra gewicht mee te zeulen, dat bij tijd en wijle helemaal niet gebruikt wordt, maar soit. In het stadsverkeer helpt het zeker, op snelwegritten voor geen meter.

Precies om die reden moet een auto die voor deze gecombineerde oplossing gaat voldoende reserve aan dino-power hebben. De eerste Fisker Karma bewees kraakhelder dat je een 2,5 ton zware auto niet met een steunende 2.0 Turbo moet uitrusten, als deze het karwei soms helemaal zelf moet opknappen. En in het verlengde daarvan maken we ons ook een beetje zorgen over de Seat Tarraco FR PHEV, met zijn 1.4'tje, en flinke luchtweerstand.

Peugeot neemt gelukkig iets meer marge, met zijn 300 pk sterke 3008 GT Hybrid4. De PHEV combineert een 200 pk sterke benzinemotor (geen koffiemolen, ook al maakt Peugeot die ook) met twee elektromotoren: een 110pk (81kW) exemplaar aan de versnellingsbak en eentje met 112pk (83kW) op de achteras. Dankzij 13,2 kWh aan batterij kan de middelgrote Peug 59 km elektrisch rijden, volgens de WLTP-cyclus. Voldoende om de meeste dagelijkse ritjes zonder verbrandingsmotor te doen dus, maar in dat geval: waarom zou je dan nog een complete conventionele aandrijflijn er omheen bouwen?

Hoe het ook zij, de 3008 PHEV komt over iets meer dan een maand - in oktober 2019 - op de markt. Later volgt een minder krachtige variant, die een 180 pk-motor met een enkele elektromotor (de voorste met 110 pk) combineert. Dit is goed voor een systeemvermogen van 225 pk.