'EU heeft problemen met fusie tussen Peugeot en Fiat'

Al een paar maanden werken de moederbedrijven van Peugeot en Fiat achter de schermen aan een fusie. De Fransen en de Italianen willen kosten besparen door hun merken en bedrijven samen te voegen. In Brussel gaat echter het sein op oranje en misschien moeten er wat consessies gedaan worden.

Fiat Peugeot

Toen de fusie tussen Renault en Fiat Chrysler Automobiles afketste op een onwillige Franse overheid, was PSA er als de kippen bij om in te grijpen. Het Franse familiebedrijf zag wel wat in een samenwerking met het Italiaanse familiebedrijf. De overeenkomsten (auto's en grotendeels familiebedrijf) waren groter dan de verschillen en op veel vlakken vullen de verschillen elkaars gaten juist aan, ideaal dus.

Dat denkt de mededingingsautoriteit in Brussel echter ook, wellicht is de samenwerking wel iets te ideaal. In totaal zou de club alleen al goed zijn voor Peugeot, Citroën, DS, Opel, Fiat, Alfa Romeo, (Lancia), Maserati, Jeep en Chrysler en nog wat andere merken. Bij elkaar zou het de vierde autobouwer van de wereld opleveren.

Brussel heeft een paar concessies gevraagd en heeft daarvoor een deadline gesteld voor woensdag. Als de fusiepartners niet over de brug komen met een plan of met een of meer concessies, dan zou Brussel wel eens een extra onderzoek kunnen gaan doen. Dat duurt dan weer vier maanden en kost uiteraard bakken met geld. Volgens Reuters wil de Europese toezichthouder zijn eerste onderzoek al op 17 juni afronden. Dan weten we of het oranje licht alsnog op groen zal gaan voor de fusie van de automerken.