Officieel: Lancia nu overal buiten Italië morsdood

Vriend en vijand wisten het al lang: aan Lancia komt vroeg of laat een eind. Na het ooit zo trotse merk jarenlang aan de beademing te hebben gehouden is nu overal buiten Italië de stekker er uit getrokken.

Hoewel concurrent Volkswagen bleef volharden in het in stand houden van Seat en Skoda naast elkaar (en het eerstgenoemde merk na jaren zowaar weer aan de praat lijkt te krijgen), is het bij FCA anders: het was wel duidelijk dat er gekozen moest worden tussen Alfa Romeo en Lancia, en de bedrijfstop maakte al jaren geleden de keuze voor Alfa.

Sergio Marchionne, de truidragende CEO die tot 2018 aan de top van het Fiat-concern staat, draaide het roemruchte merk eigenhandig de nek om, maar had nooit de ballen om dit toe te geven. We wachten nog steeds op een officieel bericht van FCA dat Lancia buiten Italië dood is. Voor de verstokte Lancia-fans (hoi, Wim Oude Weernink!) zit er niets anders op dan dwepen met het verleden, want sinds afgelopen weekend gingen alle Europese Lancia-sites op zwart. Het enige dat we nu te zien krijgen is een verwijzing naar een Lancia-'service punt' (sic) en linkjes naar FCA-merken die iemand met een Lancia-budget nog wél nieuw kan kopen.

Alleen in Italië lijkt de consument nog nieuwe Lancia's te kunnen kopen, waarbij de keuze beperkt is tot enkel het stadsautootje Ypsilon. Of het aan het einde van de modelcyclus van de Ypsilon dan klaar is, of dat er misschien nog iets anders volgt durven we niet met zekerheid te zeggen, aangezien communicatie niet het sterkste punt is van de Italianen.

Lancia is het merk dat ooit legendarische modellen als de Aurelia, Flaminia, Fulvia, de Stratos, en natuurlijk de oer-Delta maakte, en daarnaast talrijke innovaties op de markt bracht: de eerste auto met een elektrisch systeem, de eerste zelfdragende carrosserie, de eerste vijfversnellingsbak, de eerste productie-V6, de eerste onafhankelijke ophanging, de eerste transaxle versnellingsbak, allemaal Lancia-dingen. Deze oude vergane glorie wordt nu nog enkele jaren heel lokaal gerekt middels een stukje stadsblik met Fiat-technologie. Dit puur omdat het Marchionne en co. er kennelijk behagen in scheppen om het lossen van het genadeschot uit te stellen. Brei er nou gewoon eens een eind aan, voordat ook het allerlaatste spoortje waardigheid van Lancia gestript wordt.