R5 Turbo 3 brengt Group B naar de toekomst

De Turbo 3 moet de beste elementen van de eerste twee varianten van de iconische R5 Turbo met moderne elementen combineren. Zo hoopt het kleine Legende Automobiles de beste Group B restomod neer te zetten.

R5 Turbo 3 brengt Group B naar de toekomst

In 1980 werd de wereld verrijkt met een van de meest krankzinnig gave auto's aller tijden: de Renault 5 Turbo. Renault volgde met de auto in de voetsporen van de exotische Lancia Stratos door speciaal voor de Group 4 klasse van de rallysport een uniek model te produceren.

Om binding te houden met de straatauto's van het merk werd de populaire 5 hatchback als basis gebruikt, maar verder was alles anders. Het belangrijkste verschil was uiteraard de layout: de motor lag opeens achter de voorstoelen en dreef de achterwielen aan. Een flinke turbo perste 160 pk uit het kleine 1400 cc motortje. Daarmee was de kleine Renault destijds sneller dan de Ferrari 308.

Turbo 1 en 2

De eerste versie van de R5 Turbo kreeg een bizar interieur en verschillende aluminium panelen mee, maar de auto bleek zo populair dat het voor Renault te duur werd om de auto zo te blijven bouwen. Zodra de voor homologatie-doeleinden benodigde 400 exemplaren klaar waren, werd de Turbo 2 geïntroduceerd.

De '2' kan de indruk wekken dat dit een verbeterde versie is, maar niets is minder waar. De Turbo 2 kreeg een bult standaard R5 onderdelen mee om het interieur goedkoper te maken en de carrosserie was volledig van staal. Desondanks vond ook deze versie gretig aftrek.

Eind 1985 kwam er een derde versie bij: de tot 200 exemplaren gelimiteerde Maxi Turbo. Met wildere spoilers en een tot 1,5 liter opgeboord blokje was de Maxi bedoeld om de R5 te updaten voor Group B. Helaas was de auto door de komst van de Audi quattro in 1981 nooit het succes dat Renault gehoopt had.

De R5 Turbo kon nooit een grote impact maken in de rallysport.

Het beste van alles

Het Franse Legende Automobiles heeft geprobeerd de beste elementen van alle versies te combineren in een gave restomod. De Turbo 3 krijgt de ophanging van de Maxi, maar de meer ingetogen looks van de Turbo 1 en 2 mee. De carrosserie is echter niet van staal of aluminium, maar van carbon.

Achterin vinden we uiteraard een viercilinder turbomotor, maar van welk merk en hoe groot wordt door Legende niet vermeld. Wel durven ze het vermogen te noemen: 406 pk. Dat is zomaar 20 meer dan de ultieme Maxi Turbo Group B variant.

Moderne invloed

Het is niet allemaal retro bij de Turbo 3. Binnenin vinden we een herzien interieur met een digitaal dashboard en een pook die een sequentiële zesbak bedient. Het kleurenschema van buiten werd doorgevoerd naar binnen, met roodoranje details in en vaalgrijs interieur. Het moderne materiaalgebruik vorm met de klassieke vormen van het dashboard een unieke combinatie.

R5 donor

Van buiten bleef de Turbo 3 grotendeels trouw aan de lijnen van zijn voorvaders, op nieuwe luchtinlaten in de C-stijlen en LED-lampen na. Aan de achterkant lopen de lichten door in de uitstroomopeningen in de brede spatborden voor een nieuw aangezicht.

Legende gebruikte een originele driedeurs R5 als basis voor het project. We gaan er vanuit dat je er zelf een zal moeten aanleveren om je eigen Turbo 3 te laten bouwen. Hoeveel auto's Legende gepland heeft is niet bekend. Ook is de vraagprijs een raadsel. Daarvoor kun je waarschijnlijk het beste direct contact opnemen met Legende Automobiles.

Cargasm
  • Legendes Automobiles, Renault