E-Legend EL1 is onbetaalbare Audi Sport quattro hommage

Het Duitse E-Legend wil de legendarische Sport quattro weer tot leven wekken. De retro-futuristische EL1 brengt de oude rallyheld naar de 21ste eeuw.

E-Legend EL1 is onbetaalbare Audi Sport quattro hommage

Iconen reanimeren met moderne technologie is een bekend recept, maar meestal komt het niet verder dan een interessante concept car van een grote fabrikant. Het Duitse E-Legend wil hier graag verandering in brengen. Het bedrijf heeft zich net buiten Audi-bolwerk Ingolstadt gevestigd en heeft een duidelijke missie: rallyhelden een gezonde dosis 2021 te geven.

Sport quattro

Het eerste model van de startup is overduidelijk gebaseerd op de legendarische Audi Sport quattro S1 van 1984. Met dit model probeerde Audi de lichtvoetige Peugeot 205 T16 te achterhalen in het Group B-tijdperk van het WRC.

Dat ging niet bijzonder subtiel: er werd brutaal 32 centimeter uit de wielbasis van de standaard quattro gehaald en de auto kreeg de vlakkere voorruit van de Audi 80 mee. De Sport quattro werd een icoon, ondanks dat de gedroomde successen uitbleven.

Taycan

De keuze voor de korte quattro komt niet zomaar uit de lucht vallen. E-Legend oprichter Marcus Holzinger heeft namelijk een speciale band met de auto: zijn vader werkte mee aan het ontwerp van de brute homologatiespecial.

De EL1 krijjgt echter geen huilende vijfcilinder turbo onder de kap, maar drie elektromotoren met een gecombineerd vermogen van 816 pk. Het 90kwH, 800 volt accupakket zou volgens Auto Motor und Sport wel eens geleend kunnen zijn van de Porsche Taycan.

1.2 miljoen

Met dank aan een vederlichte koolstofvezel monocoque moet de EL1 een echte lichtgewicht bochtenridder gaan worden, voor EV-begrippen natuurlijk. Het 550 kilo zware accupakket brengt het totale gewicht op 1680 kilo.

Net zoals de oude quattro heeft de E-Legend uiteraard vierwielaandrijving. Verder is aan alle denkbare opties gedacht, inclusief cameraspiegels. Er komt een beperkte oplage van slechts 30 exemplaren van de EL1. Prijs per stuk: zo'n 1.2 miljoen euro.

EL2, EL3

Zoals de naam verraadt is de EL1 de eerste in een serie retro-EV's. Voor het ontwerp van de EL2 heeft Holzinger al een donor. De auto zal zijn lijnenspel baseren op de Lancia Stratos HF. Daarbij wordt meteen gedacht aan een platform met achterwielaandrijving om de ziel van de originele auto iets beter te behouden.

Een EL3 is ook al gepland, maar er is nog geen concreet plan voor de basis. Wel is duidelijk dat het opnieuw een oude rallylegende moet worden. Holzinger denkt bijvoorbeeld aan de Lancia Delta S4, Lancia Rally 037, Peugeot 205 Turbo 16 E2 en Renault 5 Maxi Turbo. We zijn benieuwd of zijn peperdure project überhaupt van de grond komt. Veel verder dan wat renders een een kleimodel lijkt het nog niet gekomen te zijn.

Elektrisch
  • E-Legend