Officieel: Lancia Delta komt terug in 2026

Het is officieel bevestigd: over ongeveer vier jaar zullen we het legendarische naamplaatje eindelijk terug gaan zien. De oude rallyheld krijgt echter een...bijzondere...moderne twist.

Officieel: Lancia Delta komt terug in 2026

De Lancia Delta HF Integrale geldt nog altijd als de meest succesvolle rallywagen aller tijden. Het beeld van een agressief verbrede witte hatchback met de iconische Martini-strepen is nog altijd in het collectieve petrolhead-geheugen gegrift. Met name door de inzet van klassieke games zoals Sega Rally bleef de Delta Integrale nog lang bij ons.

Slappe opvolgers

De eerste generatie van de Delta hield het mede door z'n rally successen bijzonder lang vol. De wagen was al in 1979 geïntroduceerd maar kreeg pas in 1993 een opvolger.

Dat model had echter alleen vierwielaandrijving en kreeg geen competitieversie. De mythische status van de Integrale werd daarom nooit geëvenaard, ondanks sportieve uitvoeringen zoals de HF Turbo.

Ook de kitscherige, kortstondige revival op Fiat Bravo-basis (2008-2014) was geen succes. Het einde van die auto luidde zelfs het symbolische einde van Lancia als geheel in. Op de exclusief in Italië verkochte Panda-kloon Ypsilon bestaat het roemruchte merk eigenlijk niet meer.

Napolitano

Onder de directie van superconcern Stellantis moet Lancia binnenkort echter weer tot leven worden gewekt. Kersverse - en extreem Italiaanse - CEO Luca Napolitano is aangewezen om van het ooit zo trotse merk weer een grote speler te maken. dat gebeurt allereerst met een nieuwe Ypsilon, maar er is uiteraard ruimte voor meer.

Tegenover Italiaanse krant Corriere della Serra bevestigt Napolitano dat het produceren van een nieuwe Delta het tweede punt op de agenda is: "Iedereen wil de Delta en het model kan niet missen in onze plannen. Hij zal terugkeren en een echte Delta zijn: een spannende auto, een testament van vooruitgang en technologie.

Helaas zal de wagen met deze concept weinig van doen hebben.

PSA

Helaas wijzen die mooie woorden op een duister pad voor de Delta-badge. Napolitano geeft de genadeslag: "En natuurlijk, wordt hij elektrisch."

De Delta zal dus naar alle waarschijnlijkheid volgens dezelfde filosofie gebouwd worden als de toekomstige modellen van Alfa Romeo: die nieuwe GTV moet bijvoorbeeld ook een EV worden. Aangezien er bij de Italiaanse tak van het concern weinig gebeurd op het gebied van elektrische platforms wordt het bovendien een evolutie van Peugeot's eVMP-platform.

Je leest het goed: de Lancia Delta wordt een verkapte elektrische Peugeot. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Nieuws
  • Stellantis - Lancia, Sebastiano Ciarcià