Teambaas McLaren woedend: 'Waar bemoeien ze zich mee?'

Andrea Stella, de teambaas van McLaren, heeft stevig uitgehaald na de race. Volgens hem hebben de stewards zich onterecht met de uitslag bemoeid. 

De McLaren van Lando Norris en de Red Bull van Max Verstappen

De slotfase van de Grand Prix van de Verenigde Staten leek bijna een herhaling te worden van de race in Oostenrijk een paar maanden geleden. Lando Norris en Max Verstappen gingen nek aan nek de laatste paar rondes in, in de strijd om een podiumplek. In ronde 52 gingen de beide kemphanen daardoor van de baan af. Norris kwam voor Verstappen weer terug op de baan en werd daarvoor bestraft met een tijdstraf van vijf seconden. Ondanks de beste pogingen van Norris om een groot genoeg gat naar zijn rivaal te slaan, eindigde de coureur van McLaren daardoor achter de Nederlander.

'Dit was ongepast'

En dat is iets wat bij McLaren nogal in het verkeerde keelgat is geschoten. Teambaas Andrea Stella reageerde na de race vrij stellig bij Sky Sports. “Mijn mening is dat de stewards zich op ongepaste wijze met een prachtige race hebben bemoeid. Allebei de auto’s gingen van de baan af en hadden daardoor allebei een voordeel. Het is jammer, want dit heeft ons een podium gekost.”

“We hadden geduld deze race, ook nadat we in de eerste ronde van de baan werden geduwd”, vervolgt Stella. Daarmee verwijst hij naar het eerdere incident tussen Verstappen en Norris, wat de leiding gaf aan Charles Leclerc. “Dat accepteerden we. Dat gezegd hebbende, onze positie is heel duidelijk: we kunnen niet in beroep gaan. Het hoofdstuk is nu afgesloten en we gaan door naar de volgende race. Maar we hebben zorgvuldig gecontroleerd dat beide auto's van de baan gingen. Voor ons was er geen twijfel dat de actie correct was.”

Ook CEO Zak Brown liet van zich horen na de race. Toen analist en voormalig F1-kampioen Damon Hill zich op X afvroeg of de regels wel consequent toegepast werden, reageerde Brown met: “Damon, ik weet zeker dat dat niet gebeurt.”

Norris legt schuld bij Verstappen

Norris zelf heeft ook geen twijfel over de schuldvraag. “Het is lastig. Er zijn verschillende factoren. Ik deed wat ik deed. Voor mij is het alleen incorrect wat Max deed, want hij verdedigt zijn positie door van de baan te gaan. Het betekent uiteindelijk dat hij de positie behoudt en dat is niet correct. Hij schoot van de baan tijdens het verdedigen, ging over de limiet in zijn verdediging en maakte een fout. Ik moest van de baan af en het is onmogelijk om te weten of ik de bocht had gehaald. Dat moet je aan de stewards vragen.”

Net als Brown hekelt ook Norris het gedrag van de stewards. “De regels zijn de regels, maar het lijkt erop dat ze veranderen. Ik heb het gevoel dat het inconsistent is na wat er is gebeurd in Oostenrijk. Daar kreeg Max geen straf en behaalde hij wel een voordeel door van de baan te gaan. Het blijft lastig, maar ik vind het nu een overhaaste beslissing. Ze horen en begrijpen onze argumenten niet, wat ze na de race wel zouden moeten doen. Ze willen gewoon op dat moment een beslissing nemen, zodat de punten en podiumplaatsen niet veranderen. Maar daardoor wordt het een overhaaste beslissing. Volgens mij is dat niet correct zo. Nu was het een straf en ik kan niets anders doen dan het accepteren.”

Toch eindigt Norris wel op een positieve noot. “We hebben het allebei geprobeerd. Het was een geweldig gevecht en ik heb er echt van genoten. Het was lastig, want Max reed en verdedigde geweldig. Hij eindigde voor me, dus gefeliciteerd.”