Factcheck: Is Lewis Hamilton inderdaad nooit eerder gespind?

Lewis Hamilton beweerde na de race in Austin dat hij nog nooit eerder gespind was. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Lewis Hamilton

In de Grand Prix van de Verenigde Staten afgelopen weekend kwam de race van Lewis Hamilton al erg snel ten einde. De Mercedes-coureur spinde in de tweede ronde - waarschijnlijk door een plotselinge windvlaag - en kwam vast te zitten in de grindbak langs het circuit. Einde oefening.

In een interview na afloop beweerde Hamilton het volgende: “Ik ben nog nooit gespind in een race, tenminste niet voor zover ik me kan herinneren. En zo ja, dan is het hooguit één keer geweest.” Fans en reageerders beweerden al snel dat Hamilton aan geheugenverlies leed, en het is waar dat Hamilton graag een wat rooskleurig beeld van zijn verleden schetst dan vaak waar is. Dus daarom vroegen wij ons af: klopt deze bewering eigenlijk wel? Is het inderdaad zo dat Lewis Hamilton nooit of bijna nooit uitvalt door een spin?

Is Hamilton ooit eerder door eigen schuld gespind?

Nou, het simpele antwoord is: ja. Het hangt er natuurlijk een beetje van af wat je precies aanhoudt als bepaling van of iets nou wel of niet zijn eigen fout is, maar voor zover wij hebben kunnen vaststellen, is het inderdaad maar één keer eerder gebeurd dat Hamilton door een vergissing van zichzelf gespind is.

Het jaar is 2009. Hamilton rijdt voor McLaren en is de verdedigend kampioen, al kan de auto het dat jaar totaal niet opnemen tegen Red Bull, Ferrari, en bovenal de Brawn waarmee Jenson Button op dat moment aan de leiding gaat in het kampioenschap. In de Grand Prix van Italië begon Hamilton vanaf pole position, maar door een betere strategie kwam Button voor hem terecht in de slotfase van de race. Met nog één ronde te gaan zette Hamilton alles op alles… tot hij ineens dwars stond in de grindbak. De race eindigde achter de safety car.

Natuurlijk heeft Hamilton in de vijftien seizoenen sinds dat moment genoeg andere fouten gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Baku 2021, toen hij bij de herstart van de race zich verremde en doorschoot in de eerste bocht, waardoor Sergio Perez de race met simpel gemak kon winnen. Of toen hij met teamgenoot George Russell crashte in Qatar in 2023. En in de strijd met rivalen Nico Rosberg, Sebastian Vettel, en Max Verstappen heeft Hamilton ook genoeg fouten gemaakt.

In totaal is Hamilton in zijn carrière 32 keer uitgevallen in een race. Daarbij maken we even geen onderscheid tussen eigen fouten, de schuld van anderen, of technische problemen. Opvallend genoeg is dat exact evenveel als Max Verstappen heeft, ook al heeft Verstappen zeven jaar minder op zijn CV staan. Het geeft wel aan dat, hoe je ook denkt over Hamilton als persoon of coureur, hij enigszins in zijn recht staat om te beweren dat hij nooit dit soort fouten maakt.