Net je rijbewijs? Drie jaar lang verplicht in een slome bak!

De Italiaanse overheid geeft een voorzetje voor een nieuwe Europese regel. De eerste drie jaar na het behalen van je rijbewijs ben je veroordeeld tot een klein, zwak autootje. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de regel overgenomen zal worden.

Net je rijbewijs? Drie jaar lang verplicht in een slome bak!

In andere landen is het vrij normaal dat er limieten gesteld worden voor beginnende bestuurders. Daar komt immers de bekende L-plaat vandaan. In Nederland doen we het op het gebied van alcohol en voor jonge motorrijders, maar de keuze voor je eerste vierwieler is helemaal vrij.

Als je het roze pasje op zak hebt en toevallig de pegels hebt voor een 1.000 pk Koenigsegg, dan kun je daar vrolijk mee naar je middelbare eindexamen knallen.

Drie jaar beperkt

In Italië pakken ze het echter heel anders aan. Tot voor kort was je als beginnend bestuurder minimaal een jaar beperkt tot een maximumvermogen van 95 pk. Een nieuwe wetsvoorstel verlengt die periode echter tot drie jaar, zo meldt Quattroroute.

Heb je op je 18de je rijbewijs te pakken, dan kun je pas op je 21ste overstappen op die brute GTI waar je al jaren van droomt. De regel is bovendien niet leeftijdsgebonden, zoals ons systeem voor motorrijbewijzen. Ook als je op je 48ste nog eens slaagt moet je dus drie jaar rondtorren in een Suzuki Celerio.

Vangnet voor vedergewichten

Voor de slimmeriken die met een licht sportwagentje met minder vermogen willen scheuren hebben de Italianen ook een vangnet bedacht. Het specifiek vermogen mag namelijk niet meer zijn dan 75 pk per ton.

De Caterham Seven 170 met zijn 84 pk sterke Suzuki driecilinder is bijvoorbeeld ook niet toegestaan, aangezien het wagentje slechts 440 kilo weegt. Dat komt neer op 190 pk per ton. Ook een kekke Ford SportKA met 95 pk komt niet door de test: een gewicht van 953 kilo levert namelijk 99 pk per ton op. Hetzelfde geldt voor een Volkswagen up! TSI: de net-niet-GTI komt uit op 97 pk per ton.

Rij je elektrisch? Dan mag je iets meer power per ton onder de voet hebben. De limiet voor EV's is namelijk 88 pk.

De schattig Caterham Seven 170 is volgens de Italianen óók te gevaarlijk,

'En hoeveel pk's hebben wij onder de kap, mevrouwtje?'

In Nederland zijn er nog geen tekenen dat het Italiaanse systeem overwogen wordt, maar het is niet uitzonderlijk dat bepaalde regels binnen de EU-uitgewisseld worden. Het eerde genoemde A1, A2, A-systeem voor motorrijbewijzen is immers ook van Brussel afkomstig. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat we in ons koude kikkerlandje ook op de pk's zullen gaan letten. Het levert immers weer een prima kans op het uitdelen van boetes op...

Nieuws
  • NL Beeld / PA Images / Abaca Press, Caterham, NL Beeld / Regiofotografie