Duitsland denkt na over snelheidslimiet en autoloze zondagen vanwege brandstofprijzen

In een poging de alsmaar stijgende brandstofprijzen te drukken wil de Duitse SPD drastische maatregelen gaan nemen. Het ongelimiteerd razen op de autobahn en rond tuffen op zondag moet volgens de partij in de ban.

Duitsland denkt na over snelheidslimiet en autoloze zondagen vanwege brandstofprijzen

De paniek rond dee onverbiddelijke stijging van de brandstofprijzen neemt bij onze oosterburen nieuwe en bizarre vormen aan. Begin juni volgde de Duitse overheid het Nederlandse voorbeeld door de accijnzen op brandstof te verlagen. Nog geen week later werd die compensatie echter alweer ingehaald. Nu er geen einde lijkt te komen aan de stijgingen begint regeringspartij SPD extreme oplossingen te overwegen.

Retro-oplossing

Tegenover Tagesspiegel liet SPD voorzitter Saskia Esken zich ontvallen dat oude probleem van hoge brandstofprijzen een oude oplossing zou kunnen vergen. Esken verwees namelijk naar de Energiesicherungsgesetz (Energiezekerheidswet) uit 1975, die in het leven geroepen in de nasleep van de oliecrisis van 1973. Onder deze regeling zouden zaken zoals snelheidslimieten en autoloze zondagen terug gebracht kunnen worden:

"[De wet] stelt de overheid in staat om tijdelijke maatregelen te nemen, zoals een rijverbod op zondagen - de ouderen zullen het zich herinneren - of een tijdelijke snelheidslimiet."

Olie-oorlog

Esken houdt die twee drastische maatregelen achter de hand als laatste redmiddel, maar wil ook en vooral de oliemaatschappijen aanpakken. De korting op de accijnzen is volgens haar gefaald omdat de olieboeren doelbewust de prijzen gecompenseerd hebben. Via de Energiesicherungsgesetz wil Esken de brandstofprijzen op een bepaald niveau vast gaan zetten. In extreme gevallen kan de oliemaatschappij zelfs in beschikking worden gesteld van de staat:

"Het feit dat de oliebedrijven de prijsreductie niet doorberekenen aan de klanten, stinkt een uur in de wind. Daar moet de kartelautoriteit uiteraard ingrijpen. De oliemaatschappijen mogen geen goud geld gaan verdienen ten koste van de belastingbetaler. [De Energiesicherungsgesetz] geeft ons de mogelijkheid om een prijsplafond in te stellen, of - in extreme gevallen - bedrijven in de kritieke infrastructuren van de energievoorziening ter beschikking van de staat te stellen."

Hoe concreet de plannen van de SPD zijn is nog niet bekend. Gezien de onverminderde stijging van de brandstofprijzen lijkt het echter een kwestie van tijd voordat dit soort radicale maatregelen genomen gaan worden. Ook in Nederland is de mogelijke terugkeer van autoloze zondagen alweer geopperd. Wil je echt even keihard knallen aan het einde van de week, dan moet je er dus snel bij zijn. Binnenkort is het wellicht ten strengste verboten.

Nieuws
  • iStock