Huh? Oliebaron gooit diesel in McLaren F1 GTR

Oliemagnaat en amateurracer François Perredo bewijst maar weer eens dat iedereen z'n dag een keer niet kan hebben. Onderweg naar een trackday wist hij het voor elkaar te krijgen om zijn McLaren F1 GTR af te tanken met een frisse dosis diesel. Uiteraard viel de gevoelige supercar meteen stil.

Huh? Oliebaron gooit diesel in z'n McLaren F1 GTR

Rijke mensen hebben het nu eenmaal een stuk makkelijker in het leven. Maar dat je veel geld hebt wil niet zeggen dat je geen domme fouten kan maken. Zo ook François Perrodo.

De in Singapore geboren Franse CEO van oliemaatschappij Perenco maakt namelijk misschien wel de grootste tankfout ooit. In plaats van het te verzwijgen was hij echter zo vriendelijk om het een paar weken later op Instagram te delen.

Perrodo

In zijn vrije tijd geniet François van de betere dingen in het leven. Zo racet hij al sinds 2010 mee in de amateurdivisie van de GTE-klasse in het World Endurance Championship. Dat doet hij overigens niet onverdienstelijk: in 2016 en 2019-20 werd hij LMGTE Am-kampioen met AF Corse Ferrari. Vorig jaar wist hij zelfs de 24 uur van Le Mans mede te winnen in diezelfde klasse.

Goed, een olieboer met een race-obsessie, die weet toch wel wat hij aan het doen is, zou je denken.

Perrodo's AF Corse Ferrari 488 GTE op Le Mans.

Straatlegale racer

Tijdens een zondagsritje met drie vrienden en een Ferrari 488 Pista, Porsche Carrera GT bewees Perrodo echter het tegendeel. De Fransman zat zelf achter het stuur van een Lark McLaren F1 GTR, één van de twee GT1-machines die in 1996 het All-Japan Grand Touring Championship onveilig maakten. De pure racer staat inmiddels echter alweer op kenteken, waardoor François een heerlijk ritje kon maken.

Althans, totdat het tijd was om de dorstige BMW V12 iets te drinken te geven. Zonder te kijken pakte Perrodo de eerste vulslang binnen handbereik en gooide hij de F1 vrolijk vol. De auto wilde daarna niet meer starten, waardoor François genoodzaakt was F1-goeroe Paul Lanzante te bellen. De beste man is degene die de Ueno Clinic F1 GTR runde die in 1995 de 24 uur van Le Mans op zijn naam schreef.

F1 TDI

Na eeuwen zoeken kwamen Lanzante en co erachter wat het probleem was. Perrodo had ongemerkt de tank volgegooid met diesel. Na 25 jaar als rasechte petrolhead was de schaamte enorm bij François, maar hij kon het niet laten om zijn verhaal te delen.

Als gevolg van het incident heeft de Lark McLaren "F1 TDI" in ieder geval een mooi sticker meegekregen bij de vulopening met de ludieke tekst "Francois no diesel!".

Doodzonde

François had een paar smoesjes voor het begaan van deze doodzonde, maar accepteerde met een knipoog toch de verantwoordelijkheid. In zijn tweede Instagram post schreef hij alvast een overlijdensbericht voor zijn carriere als petrolhead:

"Here rests FP, good husband, good father, a true petrolhead, multiple WEC champion and 24h of Le Mans winner.
But above all, the only man to have filled a McLaren F1 with diesel… Ever."

Algemeen
  • François Perrodo via Instagram