Ja hoor! Benzineprijs terug op recordniveau 

Het is weer zover: de gemiddelde landelijk adviesprijs is weer net zo hoog als vóór de lastenverlaging van de overheid. Voor een litertje peut tel je opnieuw zo'n tweeënhalve euro neer.

Ja hoor! Benzineprijs terug op recordniveau 

Wat waren we er blij mee: de accijnsverlaging van 1 april. Voor het eerst sinds mensenheugenis verlaagde het kabinet de belastingdruk aan de pomp om de consument tegemoet te komen.

Door de coronacrisis en de situatie in Oekraïne waren de prijzen immers tot duizelingwekkende hoogtes gestegen. Althans, dat werd ons verteld. Het lapmiddel van het kabinet heeft echter niet lang stand gehouden. Iets meer dan een maand later zitten de prijzen alweer op het oude niveau.

Verlaging ingehaald

Volgens United Consumers is de Gemmiddelde Landelijke Adviesprijs voor een litertje E10 inmiddels alweer 2.49 euro. Dat is alweer drie cent meer dan vóór de accijnsverlaging. Je zou dus kunnen denken dat het weinig zin heeft gehad, maar zonder de lastenverlichting had de prijs op een oogverblindende 2.67 euro gestaan.

Hetzelfde geldt voor diesel: je betaalt nu 2.17 per liter. Zonder het 'cadeautje' van de overheid was dat €2.28 geweest. De recente stijging heeft onder andere te maken met het recente EU-embargo op goedkope Russische olie.

Nieuw dieptepunt

Zoals we inmiddels wel gewend zijn lijkt het er niet op dat de prijzen de komende tijd zullen dalen. Er is dus een grote kans dat het absolute record nog een keer verbroken zal worden. Op 10 maart bereikte E10 een piek van 2.502 euro.

Daar zitten we inmiddels dus al akelig dichtbij. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we een nieuwe hoogtepunt dieptepunt kunnen melden. Bereid je voor.

Nieuws
  • iStock