Bizar: kabinet overweegt autoloze zondag wegens stikstofcircus

U wist het vorig jaar nog niet, maar we hebben in Nederland een acuut stikstofprobleem, dat zowel de bouw als infraprojecten lamlegt. Om uit de impasse te komen moeten we allemaal 100 gaan rijden. Behalve op zondag, dan blijft u maar binnen.

"Als hij maar geen voetballer wordt..."

Wat de zure regen en de aantasting van de ozonlaag in de jaren '90 was, dat is stikstof nu. Een crisis, waarvan de bestrijding prio 1 krijgt. En als we het over stikstof hebben, bedoelen we niet de losse atomen (N), maar de moleculaire verbindingen tussen stikstof en zuurstof (NOx). Deze tasten de biodiversiteit aan, en de te hoge concentratie houdt Nederland momenteel in een houdgreep, omdat de Raad van State heeft besloten dat het kabinet zich moet houden aan de regels die het zichzelf heeft opgelegd. Niet heel onredelijk.

Enfin, er ligt dus kennelijk een probleem, en daar moet een oplossing voor gevonden worden. """""Autopartij"""""" VVD is al gezwicht voor een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u, dus als binnenkort het aantal ongelukken exponentieel toeneemt, dan weet u dat dit komt doordat mensen achter het stuur in slaap zijn gevallen van het sukkeldrafje dat ze op de 10-baans snelweg moeten aanhouden.

Maar kennelijk is de laagste maximumsnelheid van heel Europa niet voldoende. Er moeten stikstofspijkers met koppen geslagen worden, en dus gaan Tata Steel in IJmuiden, en het Limburgse chemieterrein Chemelot en NedCar dich....haha, nee. Natuurlijk niet. Niet het bedrijfsleven is het bokje, maar de automobilist. Zoals gewoonlijk. Het kabinet overweegt serieus een maandelijkse autoloze zondag in te voeren, aldus het AD, dat vuistdiep in de "Haagse bronnen" zit.

Als het plan doorgang vindt gaan we terug gaan naar 1973, het jaar van de oliecrisis. Mocht u dus op uw enige vrije dag in de week uw moeder in het verzorgingstehuis aan de andere kant van het land gaan bezoeken, dan neemt u maar de trein. Het maakt verder niet uit dat auto's in 30 jaar tijd significant schoner zijn geworden, en steeds minder zooi uitstoten, de grootste klap is zoals altijd te behalen bij de automobilist. 

Maar denkt u vooral aan het milieu, als u een sloot aan BPM aftikt, bij elke tankbeurt accijnzen en BTW lapt, netjes uw wegenbelasting en verzekeringspremie overmaakt, en elk jaar de kosten van de dure parkeervergunning ophoest, maar toch op zondag uw Heilige Koe moet laten staan. We denken even terug aan 23 september 2007, toen Amsterdam een intens slecht gecommuniceerde 'autoloze zondag' hield, die uitdraaide op een totaal fiasco, waarbij de verkeersregelaars de handdoek maar in de ring gooiden, voor hun eigen veiligheid. Als dat dit keer maar beter gaat dan.

Oh, en pakt u vooral zaterdagmiddag de auto, en rij naar Duitsland, waar u er vervolgens zondag op de A31 - die vlak langs Nederland loopt - met 250 km/u vijf tankjes benzine doorheen jaagt. Want dat mag wel. Echter, geen vrees: stikstofuitstoot houdt zich keurig aan landsgrenzen, dus dat waait niet onze kant op hoor.