Matthijs Goes

VVD zet laatste principe overboord: '100 km/u geen taboe meer'

Er was één reden waarom u veilig op de vvd kon stemmen: het was de volkspartij voor vroem en democratie. Maar ook het laatste principe van de rubberen robbies van voorheen liberaal is overboord. De maximumsnelheid kan naar 100 kilometer per uur om de biomassabijstook te redden.

Klaas Dijkhoff heeft vandaag in de Telegraaf aangetoond dat hij kennelijk een windvaan is die met alle winden meewaait. De Brabantse volksvertegenwoordiger verpakt het als een slimme opmerking, maar valt gewoon door de mand als een kip die zonder kop rondrent in paniek. De Telegraaf noteert uit zijn mond over een teruggeschroefde maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de snelwegen: "Liever niet, maar ik wil er serieus naar kijken als iemand mij aantoont dat je daarmee bijvoorbeeld de bouwsector redt."

Waarom zou je alleen de bouwsector willen redden? En waarom zou dat ten koste moeten gaan van alle andere Nederlanders? Dijkhoff wil de "stikstofcrisis" oplossen. Laten we nou voorop zetten dat die crisis er helemaal niet is, en nu niet op het moment dat half Nederland op het punt staat om een elektrische auto aan te schaffen ineens de maximumsnelheid gaan halveren. Dat lost niets op. Ja, er zal ongetwijfeld een kantoorgeleerde roepen dat door de verlaging van de maximumsnelheid de """crisis""" is opgelost. Terwijl iedereen weet dat het komt omdat auto's steeds schoner worden.

130

Er wordt steeds gewezen op de snelheid van 130 kilometer per uur. Dat zou de boosdoener zijn. Dat is echter helemaal niet zo. Ten eerste mag je bijna nergens zo snel rijden, en als het wel mag, dan kan het niet omdat er wel weer een of andere sukkel zat te Whatsappen, waardoor hij tegen iemand anders aan is gereden en de halve snelweg is afgezet. Ten tweede rijdt vrijwel niemand 130 kilometer per uur op een stuk waar dat mag. Rij voor de gein maar eens van Amsterdam naar Den Haag na 19:00 uur 's avonds. Zet de auto op cruisecontrol op 130 (de GPS-variant, dus exact de juiste snelheid), dan rijd je iedereen voorbij. Alle auto's in Nederland rijden namelijk continu 110 kilometer per uur. Bij Leiden moet je 100 km/u rijden, en daar stel je je cruisecontrol dus op af. Gevolg is dat vrijwel iedereen die je zojuist inhaalde nu weer voorbij komt. Na Leiden begin het hele verhaal weer opnieuw, en je haalt iedereen in, om vervolgens bij Rijswijk weer door iedereen gepasseerd te worden. Ten derde staat heel Nederland de rest van de dag in de file, en dat is pas echt zonde van de energie, dus bouw verdomme eens wat meer trein en metrolijnen .

De aanpassing van de maximumsnelheid gaat dus helemaal niets uithalen, want niemand (NIEMAND) in Nederland rijdt de maximumsnelheid.

Is er nog een partij te vinden die wel gewoon voor rede vatbaar is?