VVD slaat door: 'Zet GPS-trackers op storende patserbakken'

VVD-raadslid Dieke van Groningen heeft alvast een licht dystopisch proefballonnetje opgelaten in Rotterdam. Om verkeersaso's en notoire snelheidsovertreders aan te pakken wil ze 'patserbakken' gaan voorzien van een GPS-tracker. Big brother is watching you...

VVD slaat door: 'Zet GPS-trackers op patserbakken'

De fractie verkeersboetepartij VVD in Rotterdam is het verkeersaso en patserprobleem van de stad volledig zat. Zo zat dat de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie de twee laatste elementen van de eigen naam op een creatief manier tegengewerkt heeft. Onder leiding van raadslid Dieke van Groningen is de partij namelijk gekomen met een drastisch plan om overlast veroorzakende hardrijders aan te pakken: een GPS-tracker.

Dossier opbouwen

Het zendertje zou de remedie moeten zijn voor het type volk dat graag tot diep in de nacht met veel lawaai en hoge snelheid het centrum van de stad onveilig maakt. Bekende overtreders zouden de GPS-tracker aangemeten krijgen, waarna Justitie precies zou kunnen zien waar - en hoe hard - de wegpiraten op dat moment rijden.

Volgens Van Groningen is op deze manier data vergaren essentieel om de aso's te kunnen weren uit de stad. Het feit dat veel van de herrieschoppende bolides gehuurd zijn ontgaat het raadslid even:

"Als je kunt aantonen via GPS trackers dat er een patroon is in asociaal verkeersgedrag, kun je een dossier opbouwen, waarmee het bijvoorbeeld veel makkelijker is een gebiedsverbod of rij-ontzegging op te leggen. Het is nu nog lastig om een dossier op te bouwen om notoire snelheidsovertreders te beboeten."

Opmaat naar méér

Raadslid Van Groningen ziet het idee nog als een voorzichtige proef, maar hoopt zelfs nog meer ingrijpende maatregelen te kunnen doorvoeren. Het feit dat de privacy van de overtreders volledig ontnomen wordt is volgens haar geen probleem.

Hardrijders en lawaaimakers maken immers ook inbreuk op de vrijheid van brave burgers. De lange arm der wet mag van het raadslid daarom nog veel verder reiken dan gebruikelijk:

"Als dit soort mensen onze vrijheid ontnemen door voortdurend te hard te rijden, vind ik het proportioneel. Ik wil de Rotterdammers niet pesten, het is een klein groepje verkeersaso’s die we er knetterhard mee kunnen aanpakken."

Verkeersaso's

Rotterdam voert op dit moment een ware oorlog tegen de overlast van verkeerstuig. Onder leiding van de treffend genaamde wethouder Karremans werd deze zomer de Verkeersaso Aanpak ingevoerd.

De campagne maakt gebruik van speciale lawaaipalen om overlast te meten. Ook is er de mogelijkheid om dwangsommen tot 3.000 euro op te leggen aan hardleerse overtreders die herhaaldelijk op dezelfde plekken in overtreding gaan.

Als het aan Dieke van Groningen ligt gaat de kruistocht tegen de verkeersaso binnenkort dus nog veel verder.

Nieuws
  • De Telegraaf
  • NL Beeld / Goff Photos, NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld Cover Images