Yesilgöz zegt het hardop: 'Verkeersboetes toch 10% omhoog omdat we geld nodig hadden'

De demissionair Minister van Veiligheid en Justitie zet tegen het advies van het OM toch vol door met een verhoging van de verkeersboetes. De extra 10% dient volgens de minister puur om de staatskas te spekken.

Yesilgöz zegt het hardop: 'Verkeersboetes toch 10% omhoog omdat we geld nodig hadden'

Het kabinet is al twee maanden geleden opgestapt, maar onder demissionaire status kunnen er nog steeds politieke blunders gemaakt worden. Dat bewijst demissionair Minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yesilgöz maar weer eens. De kersverse VVD-leidster heeft in de aanloop naar de verkiezingen de bijzonder populaire beslissing genomen om de boetebedragen voor verkeersovertredingen op te hogen.

Demoniseren kun je leren

Yesligöz gaat met het besluit regelrecht in tegen het advies van het Openbaar Ministerie. Het OM stelde dat de hogere bedragen niet te rijmen zijn met de relatief lichte vergrijpen waarvoor ze gegeven worden. De minister gooide het echter over een andere boeg met een klassiek staaltje demonisatie:

"Laten we niet doen of het normaal is dat mensen te hard rijden in een woonwijk, waardoor kinderen of mensen die hun hond uitlaten in gevaar worden gebracht, of dat het OK is als je door rood rijdt."

VVD-visitekaartje

Het is al lang en breed een publiek geheim dat verkeersboetes een lucratieve manier zijn om de staatskas te spekken. Aangezien de overheid al een tijd kampt met tekorten op de begroting - en Nederlanders te weinig te hard rijden - is de verhoging van de boetebedragen dus geen verrassing. Het is echter niet gewoonlijk dat de minister dat ook daadwerkelijk hardop zegt. Volgens Yesilgöz komt de wijziging puur en alleen omdat "omdat we geld nodig hadden".

De verhoging was geïndexeerd op zo'n zes procent, maar dat werd door de minister als niet-toereikend gezien. Met het oog op de begroting gooide ze daar nog eens vier procent bovenop. Leuker kunnen we het niet maken, wel duurder. Zo vlak voor de verkiezingen geeft de VVD in ieder geval een fantastisch visitekaartje af.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Patrick van Emst, NL Beeld / Regiofotografie