Het lijkt inmiddels ver weg te zijn, maar niet al te lang geleden leefden we nog in een hele andere wereld. Het gevreesde virus hield de wereld in zijn greep, en overheden kwamen in alle haast en paniek met allerlei maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Zo ook de politie van de gemeente Rotterdam.
In 2020 besloot de hermandad onopvallende camerawagens in te zetten om overtreders van de toen geldenden maatregelen op te kunnen sporen. De twee auto's werden vijf weken lang gebruikt om met name groepsvorming en overtredingen van de 1.5 meter-regel te kunnen constateren. Het ging daarbij om varianten van de bekende Renault ZOE parkeerpatrouillewagen.
Zonder na te denken
In plaats van scans van kentekens maakten de kleine EV's gedetailleerde foto's van mensen in het openbaar. Volgens privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens is dat een kwalijke zaak.
De politie had voor het inzetten van de surveillancewagens namelijk geen risicoanalyse gemaakt om de impact op privacy te bepalen. De auto's werden zonder dus zonder na te denken over de gevolgen op pad gestuurd.
50.000 boete
Die ondoordachte handelswijze komt de politie nu duur te staan. De AP constateerde namelijk dat de scanauto's de privacy van de Nederlandse burger inderdaad in het geding brachten.
De camera's waren in staat om zelfs bij een snelheid van 50 kilometer per uur beelden te maken waarop mensen op aanzienlijke afstand geïdentificeerd konden worden. De beelden werden vervolgens bekeken en opgeslagen, zonder duidelijke aanleiding.
De politie moet van de AP op de blaren zitten voor de corona-blunder. Een boete van 50.000 euro moet de dienders ervan overtuigen in de toekomst voorzichtiger om te springen met de privacyregels.
AP-bestuurslid Katja Mur vatte de zaak samen:
"Je wilt in Nederland vrij over straat kunnen lopen. Zonder dat je hoeft te verwachten dat de overheid vanuit rondrijdende auto’s scherpe opnames van je maakt. En dat die naar een meldkamer gaan, zodat de overheid je kan identificeren en desgewenst tegen je kan optreden. En áls de overheid al met dergelijke geavanceerde technieken zou moeten surveilleren, dan moeten vooraf de risico’s in kaart zijn gebracht. Zodat de overheid op tijd kan nadenken hoe ze op een zorgvuldige manier met die risico’s om moet gaan."
De politie kan nog in beroep gaan tegen de boete. Aangezien de scanauto's op zich al 70.000 euro gekost hebben en het wagenpark langzamerhand uit elkaar valt is dat wellicht geen slecht idee.
- Renault Group, Wikimedia Commons, Gemeente Rotterdam