Politieagent wil totale controle over uw auto

Als het aan politieagent Paul Broer ligt komt Big Brother liever vandaag nog dan morgen in uw auto meegluren, u bent immers een boef. Of u nu in overtreding bent of niet, Paultje wil ín uw auto kijken. Dat is namelijk veilig, want ondanks de uitspraken van Rutger Bregman deugen de meeste mensen (volgens deze agent) niet.

Politie

Laten we beginnen met de opmerking dat wij ons groen en geel kunnen ergeren aan asomobilisten. De oplossingen die politiebaas Paul Broer wil invoeren gaan echter een stapje te ver. Hij wil verticale camera's zodat hij ín uw auto kan meegluren of u zich wel aan de wet houdt. Privacy? Nee joh, moet je maar niet de weg op gaan.

In een interview met de Telegraaf zegt Broer: "Verkeershufters moeten weten dat we ze ieder moment kunnen pakken." Dat klinkt mooi, maar hij bedoelt eigenlijk: 'u moet autorijden zo stom mogelijk vinden en met zijn allen 100 kilometer per uur sukkelen en bijkans in slaap vallen in uw auto.'

Even een flinke passage uit het interview: "Afleiding, alcohol en snelheid. Zijn dat de drie topprioriteiten om aan te pakken?

„Absoluut, en ook negeren van rood licht en drugsgebruik achter het stuur zijn belangrijke doodsoorzaken in het verkeer. We controleren daar fors op. Maar het is niet zo dat de politie dat lukraak ergens doet, maar juist op plekken waar de cijfers aangeven dat het vaak gebeurt en het gedrag het meeste gevaar oplevert. Dat noemen we informatiegestuurd handhaven en dat levert veel meer resultaat op dan dat we zomaar ergens achter een dikke boom gaan staan. We zullen die gerichte controles de komende jaren alleen maar opvoeren.”"

Deze complete passage klinkt logisch, maar een beetje beter kijken leert dat het werkelijk nergens op slaat. Zo zegt Broer dat de politie niet lukraak ergens gaat controleren, maar dat op basis van cijfers doet op plaatsen waar het vaak voorkomt. Maar hoe weet je zonder lukraak te controleren dat er op een plaats regelmatig iemand dronken, stoned of append voorbij komt rijden? Dat zijn namelijk de échte verkeershufters.

"[...] zelf verwacht ik veel van de monocams, waarmee we in de auto kunnen kijken. Na de zomer zullen we die in gebruik gaan nemen. Maar ook gaan we apparatuur gebruiken waarmee we verticaal kunnen kijken, of iemand een smartphone op zijn bovenbeen heeft liggen." Laat dat even op u inwerken. De politie gaat ín uw auto meekijken met camera's. Ook als u nergens van verdacht wordt.

Broer vertrouwt volledig op de totalitaire controle dat hij een 'Porsche-eenheid' niet meer van deze tijd vindt. Wel ergert hij zich aan de verhuftering in het verkeer. Bijzonder. Hij heeft kennelijk niet door dat juist de afwezigheid van opvallende politie-surveillance de verhuftering in de hand werkt. Met een trajectcontrole kan inderdaad geregeld worden dat iedereen slaafs 100 rijdt, maar vervolgens wordt niet gehandhaafd of de BMW-/Audi-rijder ooit het stengeltje van zijn knipperlicht aanraakt.

De uitsmijter is helemaal bijzonder: "Wat ik tot besluit wil zeggen is dat verkeersveiligheid van ons allemaal is. Van degene die achter het stuur of op de fiets zit, de voetganger, overheden, wegbeheerders... Die kunnen niet allemaal naar de politie wijzen en zeggen: ’los het maar op’, want het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid!"

Aha, dus of u voortaan zelf even degene die u op een zebrapad van uw sokken rijdt een lesje mores wilt leren.