Vier jaar cel voor doorgesnoven doodrijder Leon Z

Leon Z, die in oktober 2018 een ouder echtpaar doodreed op de A44, heeft van de rechtbank vier jaar cel opgelegd gekregen. Hij was niet alleen straalbezopen, maar had ook allerlei drugs op toen hij met 195 km/u botste.

Nederland is niet een land waar je zwaar gestraft wordt voor ernstige feiten. Dus als je twee mensen doodrijdt en een derde verwondt, dan kom je meestal met een paar uur schoffelen weg. Zo bezien is de vier jaar cel en vijf jaar rijontzegging die Leon Z. krijgt een fikse straf.

Echt veel is het niet natuurlijk, want als je bekijkt hoe Leon zijn Audi S6 V10 als wapen inzette, is een hogere straf wel opportuun. Uiteraard toonde Z. berouw tijdens de rechtszaak: "Ik heb pas later beseft hoe krankzinnig ik me heb gedragen. Ik schaam me diep." Heel goed, maar daarmee komen de 62-jarige vrouw en 66-jarige man uit Houten niet weer tot leven.

Z. had tijdens de rit tien keer teveel alcohol en vijfentwintig keer teveel MDMA in zijn bloed. Daarnaast had hij in de vijf jaar voor zijn dodenrit al vaker bekeuringen gekregen voor onverzekerd en veel te hard rijden. De rechtbank liet die feiten meewegen in het bepalen van de hoogte van de straf. De 33-jarige Leon zit de komende jaren op de strafbank en zal daarna vijf jaar niet achter het stuur mogen kruipen. 

Maar goed, te hard rijden, rijden onder invloed en rijden zonder verzekering mogen ook niet. Wie zegt dat hij zich nu wel aan de regels gaat houden?