Wagenpark politie valt van ellende uit elkaar

Vanwege technische mankementen en lange levertijden staan tientallen politiewagens gewoon stil. Met name de snelle interventie, surveillance en arrestatiewagens zijn getroffen door de problemen.

Wagenpark politie valt van ellende uit elkaar

Het is dweilen met de kraan open bij de politie. Het wagenpark van de hermandad zit namelijk met touwtjes aan elkaar. Vanwege lange levertijden staan tientallen surveillancewagens, snelle interventie-Audi's en arrestatiebusjes in de garage te wachten op onderdelen, zo meldt De Telegraaf.

De problemen houden echter niet op bij de vervanging van onderdelen. Auto's die door de politie als volledig afgeschreven zijn kunnen namelijk niet omgewisseld worden voor fonkelnieuwe exemplaren. Ook bij de dealer is er immers een flinke vertraging.

Lastig probleem

Het tekort aan onderdelen en nieuwe dienstwagens heeft uiteraard de nodige gevolgen. Zo komen steeds meer politie-eenheden zonder bruikbare wielen te staan. Maarten Brink van de politievakbond ACP erkent de problemen, maar kan verder weinig aan de situatie veranderen:

"Het is nu roeien met de riemen die er zijn, maar het is pijnlijk dat er voorlopig nog geen einde aan het probleem komt. Net als in andere sectoren is het leveringsprobleem nu lastig."

Een woordvoerder van de Nationale Politie schetste de situatie nog even als 'zeer onwenselijk'.

Slome interventie

Naast problemen met de auto's kampt de politie met nog meer tekorten. Zo zijn er voor de snelle interventiewagens vrijwel geen gecertificeerde agenten beschikbaar. De rijvaardigheidstraining die nodig is om de Audi A6 Avant TDI op volle snelheid te mogen besturen wordt immers te weinig gevolgd. De snellere leden van het criminele circuit hebben dus een streepje voor.

Standaard patrouille

De tekorten bij de politie betekenen echter niet dat je ongegeneerd je gang kunt gaan. Vooralsnog zijn de standaard patrouillewagens namelijk nog in grote getale aanwezig. Daar zijn er immers het meeste van.

Je hebt dus nog altijd grote kans om een vrolijke Mercedes B-klasse of Vito in je spiegels te zien. Het is niet bekend of en in welke mate die auto's getroffen zijn door de onderdelendroogte.

Achtergrond
  • Istock, BrunoPress, Politie