Autopunten FvD: 'Duitse' maximumsnelheid, één keer wegenbelasting per bezitter

De club van Thierry heeft ook een verkiezingsprogramma naar voren geschoven. Net als bij de PVV zegt Forum zich hard te gaan maken voor de gemiddelde automobilist.

Autopunten FvD: 130 km/u, één keer wegenbelasting per bezitter

Forum voor Democratie heeft in de aanloop naar de verkiezingen een programma gepresenteerd. Net als rivaal PVV heeft de club van Thierry zich als echte zelfverklaarde volkspartij zich lijnrecht tegenover de lopende plannen van het demissionaire kabinet gezet. Op autogebied betekent dat uiteraard harder rijden, minder betalen en het behoud van de vrijheid die de Nederlander verschaft.

Kwartje van Kok

Om te beginnen wil de FvD na 32 jaar het beruchte Kwartje van Kok eindelijk een keer terugzien. De accijnsverhoging van 1991 werd volgens de overheid terugbetaald aan de Nederlandse automobilist, maar hier bleek in 2012 niets van waar.

De accijnzen moeten volgens Forum nog verder omlaag om de brandstofprijzen weer dragelijk te maken. Voor 1 januari 2024 staat immers een fikse verhoging op de planning door het volledig intrekken van de accijnskorting. Voor benzinerijders betekent dit een stijging van ongeveer 10 cent per liter.

Één keer betalen

Forum voor Democratie wil net als de PVV de plannen voor Betalen naar Gebruik (rekeningrijden) gaan blokkeren. Betalen naar gebruik doen we inmiddels al via de peperdure accijns.

In plaats daarvan moet er een goedkoper en eerlijker wegenbelastingsstelsel komen. De partij vindt het niet kunnen dat automobilisten wegenbelasting moeten betalen voor elke auto die ze bezitten. Je kunt immers niet in twee auto's tegelijk rijden.

Daarom pleit Forum ervoor dat autobezitters per persoon betalen, en niet per auto. Voor welke van je auto's je dan precies zal betalen heeft de partij echter nog niet concreet uitgedokterd.

Duitse maximumsnelheid

Het laatste grote autopunt van de FvD is een overname van het Duitse model voor de maximumsnelheid op de snelweg. De partij pleit voor een standaard maximumsnelheid van minimaal 130 kilometer per uur, maar wil ook kijken naar mogelijkheden om de limiet op te hogen. Waar het veilig is zul je wellicht 140, 150 of zelfs 160 kilometer per uur mogen rijden. Of Forum ruimte ziet voor een ongelimiteerde snelweg is niet helemaal duidelijk.

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie, NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld / Avalon