Nieuwe parkeervergunnings: Rotterdam naait burger het hardst

2019 wordt een duur jaar: uw energierekening stijgt als een raket, de lage BTW gaat met 50% omhoog, en als u in een grote stad woont moet u ook fors meer lappen voor het recht om uw auto te parkeren. Hoe klinkt 70 procent duurder?

De Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar de kosten van een parkeervergunning in 53 gemeenten. De duurste van allemaal, Amsterdam, zat hier niet bij, maar de VEH meldt dat daar alles bij het oude blijft, met een bedrag van €535 per jaar. Rotterdam kent de grootste procentuele stijging: met €115,20 is een parkeervergunning er volgend jaar 71% duurder. In absolute zin komt de Utrechter er het bekaaidst vanaf: het stadsbestuur drukt €66 euro op de prijs, waarmee deze op €342 uitkomt. In Den Haag blijft u voor een schijntje parkeren: de Hofstad rekent in 2019 €60 voor een vergunning. Weliswaar is dit een stijging van bijna 70 procent, toch mag de Hagenaar niet klagen.

Het is de vraag of de Leefbaren in Rotterdam hadden ingestemd met de verhoging, maar zoals u wellicht weet werd de kiezer in de Maasstad  keihard in het gezicht gespuugd: de grootste partij werd heel geforceerd buiten het college gehouden door een coalitie van praktisch elke andere partij, inclusief zij die door de kiezer hard afgestraft waren (looking at you, PvdA...).

Opvallendst in het rijtje onderzochte steden vonden wij toch wel Hengelo. Ook al mist het centrum van de gemeente tussen Almelo en Enschede nagenoeg elke vorm van aantrekkingskracht, acht het stadsbestuur het toch noodzakelijk zijn inwoners €150 te rekenen. Hetzelfde bedrag telt u ook in het Brabantse Helmond neer. En wat te denken van Emmen: €248,40 (!).

Positieve uitzondering in het verhaal is Hilversum: de stad van burgemeester Pieter Broertjes hakt het tarief van een parkeervergunning door de helft: in 2019 betaal je in Hillywood €75.