'Renault zet Alpine F1-team te koop'

Let up even op, meneer Andretti? Volgens de laatste geruchten gooit moederbedrijf Renault de F1-divisie van Alpine namelijk in de etalage. 

'Alpine zet F1-team te koop'

De geruchtenmolen van de Formule 1 heeft in de paddock van Suzuka weer een flinke zwaai gekregen. Volgens de Italiaanse tak van Motorsport.com gaat de naam Alpine binnenkort wellicht van de grid verdwijnen.

Vanwege de dit seizoen bijzonder dramatische resultaten en de voortdurende leegloop van toppersoneel zouden ze in Parijs eindelijk de conclusie getrokken hebben.

Haken en ogen

Na drie stints als fabrieksteam zou Renault dus opnieuw de handdoek in de ring gooien. De verkoop zou echter niet zonder slag of stoot gaan. In tegenstelling tot het gros van de teams opereert Alpine immers vanuit Engeland én Frankrijk. Naast de oude Benetton-fabriek in Enstone worden er in Viry-Châtillon de power units in elkaar geschroefd.

Die laatste faciliteit zou de deal een stuk moeilijker maken. Als staatsbedrijf kan Renault het zich immers niet permitteren banen te schrappen. De koper zou daarom verplicht worden de motorfabriek draaiende te houden tot het einde van 2029. Dat betekent dus dat het 'nieuwe' team opgescheept zal zitten met de power unit die Renault op dit moment voor de nieuwe regels voor 206 ontwikkelt.

Aangewezen kandidaat

Mochten de geruchten op waarheid berust zijn, dan is er maar één aangewezen koper voor Alpine F1: Andretti-Cadillac. De Amerikaanse formatie probeerde aanvankelijk immers met Renault-klantenmotoren in te breken in de Formule 1, totdat de FOM en Liberty Media daar een stokje voor staken.

Met de overname van Alpine zou Andretti zich dit keer kunnen verzekeren van een plek op de grid. De kwestie rond de motorfabriek zou bovendien geen probleem zijn, aangezien motorpartner Cadillac uiteindelijk pas in 2028 aanschuift. Een extra jaartje met Renaults rijden terwijl Cadillac doorontwikkelt zou geen enkel probleem moeten zijn.

De enige grote vraag is waar de gigantische zak met geld vandaan moet komen om de overname mogelijk te maken. Ondanks de beroerde prestaties is de geschatte waarde van Alpine F1 momenteel zo'n 900 miljoen dollar.

Aangezien Andretti het nodige geïnvesteerd heeft in het gefaalde F1-project zullen ongetwijfeld de enorme reserves van General Motors nodig zijn om deal op poten te zetten.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, Renault, Andretti Global