Good news! Dacia gaat naar Dakar met Sébastien Loeb 

Het leest als een 1 april-grap, maar toch is het zo: Renault's budgetmerk gaat de Saoedische woestijn onveilig maken met niemand minder dan negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb.

Good news! Dacia gaat naar Dakar met Sébastien Loeb 

De Dakar-teams van Audi, Ford, Toyota en MINI krijgen over twee jaar concurrentie van een ware titaan van de autoindustrie. Renault's Roemeense budgetdochter Dacia zal namelijk toetreden tot de topklasse van de autodivisie.

Nog voordat er ook maar een glimp van de auto opgevangen is heeft het merk al een coup gescoord door negenvoudig WRC-kampioen en drievoudig Dakar podiumfinisher Sébastien Loeb te strikken.

Teamgenote

Loeb wordt vergezeld door de 31-jarige rally raid coureur Cristine Gutiérrez. De Spaanse dame is op dit moment actief als Sébastien's teamgenoot voor Lewis Hamilton's X44 Extreme E-rallyteam. Het duo zal elk een van de nieuwe Dacia's besturen. De navigators voor het team zijn echter nog niet bekend.

Prodrive

Dacia heeft verder geen details losgelaten over de auto waarmee Loeb en Gutiérrez de Saoedische duinen zullen gaan bedwingen. De basis zal echter geprepareerd worden door Britse motorsportlegendes Prodrive, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de BRX Hunter waarmee Loeb in de editie van 2022 en 2023 tweede werd.

De wagen zal geen experimentele 'elektrische' auto worden zoals de Audi, maar synthetische, CO2-neutrale brandstoffen als focus hebben. Saudisch staatsoliebedrijf Aramco zal het mileuvriendelijke goedje aan gaan leveren.

Prodrive BRX Hunter T1, Dakar 2022.

Revanche voor Renault

Het is voor de Renault Group als geheel alweer even geleden dat er iets te vieren viel in de Dakar Rally. In 1982 wonnen de gebroeders Marreau de Afrikaanse monsterrally met en van een turboblok en vierwielaandrijving voorziene Renault 20.

Ondanks dat succes nam Renault nooit de tijd om een fabrieksteam op te zetten voor Dakar, in tegenstelling tot grote rivalen Peugeot en Citroën. Verdere successen bleven dan ook uit, ondanks deals met specialisten zoals Jean-Louis Schlesser. Met het Dacia-team hopen de Fransen daar na meer dan veertig jaar alsnog verandering in te brengen.

Autosport
  • Dacia, Red Bull Content Pool