Dacia Logan wordt vermoord tijdens Nürburgring 24H (video)

Bad news everyone! De tweede mascotte van de 24-uurs race op de Nordschleife heeft de 51ste editie niet overleefd. De langzaamste auto van het veld werd midden in de nacht keihard getorpedeerd.

Dacia

De 24 uur van de Nürburgring is en blijft een uniek evenement. Naast het 25+ kilometer lange circuit, de festivalsfeer op de campings in de bossen en de enorme verscheidenheid aan auto's kent de race nog een uniek element: mascottes.

Bij alle andere grote evenementen zijn de auto's niet veel meer dan een werktuig om een doel te bereiken: zo hard mogelijk gaan. Bij de N24 kijkt men echter verder dan dat. Zo is er immers al decennia de witrode Opel Manta met de vossenstaart op de antenne. Sinds 2021 kreeg de cult-Opel er concurrentie bij in de vorm van een Dacia Logan.

Rijdend obstakel

Voorzien van een maar liefst 163 pk sterke Renault Clio-motor en Nürburgring YouTuber Misha Charoudin ploeterde de Logan achteraan mee tijdens de editie van 2021. De auto waas zo langzaam dat er extra reflecterende strips op de kofferbak geplaatst werden om coureurs in veel snellere bolides te waarschuwen.

Ondanks een upgrade naar een 200 pk sterke RS-motor uit 2005 werd het snelheidsverschil tussen de Dacia en de monsterachtige GT3-machines aan de kop van het veld niet echt verkleind. De kleine budgetsedan reed hierdoor vaak in de weg, maar bleef een favoriet bij het publiek.

Laatste ronde

Afgelopen weekend kwam er echter een pijnlijk einde aan de racecarriere van de Logan. In het holst van de nacht werd het autootje keihard geraakt door de achteropkomende Dinamic Porsche 911 GT3 R, een van de wagens uit de SP9-topklasse.

De Porsche-rijder zag de Dacia te laat en knalde in volle snelheid rechtsachter tegen de Dacia. Beide auto's liepen zware schade op. Dacia-coureur Maximilian Weissermel werd ter observatie naar het ziekenhuis gestuurd, maar werd zonder ernstig verwondingen ontslagen.

Volgens de wedstrijdleiding was Dinamic-coureur Laurin Heinrich verantwoordelijk voor de megacrash. Heinrich kreeg een boete van 3.000 euro aan de broek.

Einde verhaal

De enorme crash bleek uiteindelijk terminaal te zijn voor de arme Logan. Het Olli's Garage Racing team meldt dat de auto niet opnieuw op te bouwen is. Als een van de grootste struikelblokken wordt het opsnorren van nieuwe motor genoemd, aangezien deze niet langer in productie is. Een tweedehands Clio RS-motor vinden lijkt ons echter niet zo'n gigantische opgave.

De echte reden lijkt echter vooral financieel te zijn. Olli's Garage steunde immers op donaties van de marshals om de brandstofrekening voor de race te betalen. Zonder die gift was de auto dit jaar zelfs niet eens aan de start gekomen. Nu het chassis volledig krom is zal dat nooit meer gebeuren.

R.I.P. Dacia

Autosport
  • Olli's Garage Racing