Euroformula Open schrapt oneerlijk gewichtsvoordeel voor vrouwelijke coureurs

Het Euroformula Open kampioenschap is teruggekomen op een bizarre regel. De organisatie gaf vrouwelijke coureurs een gewichtsvoordeel van 26 kilo. Na een overwinning voor de enige vrouwelijke coureur op de grid is de oneerlijke regel teruggedraaid.

Euroformula Open schrapt gewichtsvoordeel voor vrouwelijke coureurs

In de autosport is de roep om vrouwelijk talent sterker dan ooit. Met (gefaalde) projecten als de W Series, F1 Academy en de nieuwe genderneutrale Formule 2-wagen wordt er alles aan gedaan om de volgende vrouwelijke F1-coureur te vinden. Het is immers al bijna vijftig jaar geleden dat er voor het laatst een vrouw op de grid stond.

De kruistocht voor diversiteit kan echter ook te ver gaan. De organisatie van opstapklasse Euroformula Open besloot het streven naar gelijkheid namelijk om te buigen naar het voortrekken van vrouwen.

De Noda-regel

De Euroformula Open valt buiten de officiële ladder van de Formule 1, maar profileert zich toch als een internationale klasse. Met oudere, identieke Dallara Formule 3-chassis biedt de in Spanje gebaseerde serie een kweekvijver voor jong talent. Voor sommige coureurs werden de auto's echter iets meer identiek gemaakt dan gebruikelijk.

Dit seizoen voegde W Series-vluchteling Juju Noda zich namelijk bij het kampioenschap. De dochter van oud F1-achterblijver Hideki Noda heeft naam voor zichzelf gemaakt door op 14-jarige leeftijd haar debuutrace te winnen in de Deense Formule 4.

Na een middelmatige campagne in het laatste seizoen van de W Series stapte ze over naar de Italiaans F2000 en de Drexler-Automotive Formula Cup, waarin ze respectievelijk kampioen en derde overall werd.

26 kilo lichter

Desondanks vonden de regelmakers van Euroformula Open het nodig om de inmiddels 17-jarige Japanse dame een voordeel te geven ten opzichte van haar mannelijke concurrentie. Voorafgaand aan de openingsrace op Portimao werd het minimumgewicht voor vrouwelijke coureurs namelijk vastgesteld op 560 kilo.

Voor mannelijke rijders bleef het echter steken op de gebruikelijke 580 kilo. In de aanloop naar het tweede raceweekend op Spa Francorchamps kwam er voor de jongens nog eens zes kilo bij. Het voordeel liep dus op tot maar liefst 26 kilo.

Speelveld gelijkgetrokken

Ondanks het gewichtsvoordeel kon Noda in de openingsfase van het seizoen geen echte vuist maken. Na zeven races was haar beste resultaat een vijfde plaats. Op de Hungaroring haalde ze echter haar eerste podium binnen met P3.

Voor de volgende ronde op Paul Ricard werd het minimumgewicht voor vrouwen meteen met 15 kilo verzwaard. Toch wist Juju de eerste race op het Franse circuit te winnen. Na het succes voor de Japanse is de toenemende druk op de organisatie te groot geworden. Het gewichtsvoordeel voor vrouwen is na nu per direct van de baan.

Nu het speelveld weer gelijkgetrokken is wordt het interessant om te zien of Noda haar kunstmatig versterkte vorm kan behouden. Vader Hideki, die familiteam Noda Racing runt, wilde niet reageren op het nieuws. Het feit dat er een voetnoot bij de prestaties van zijn dochter geplaatst moet worden vanwege een oneerlijk voordeel zal bij hem ongetwijfeld niet lekker zitten.

Autosport
  • Euroformula Open Championship