Controversieel vrouwelijk 'talent' pakt Super Formula-stoeltje

Juju Noda zal haar kunsten dit jaar in de topklasse van de Japanse single seater racerij mogen vertonen. Vanwege een voortrekkerij in lager klasses zit er echter een naar luchtje aan de overstap.

Controversieel vrouwelijk 'talent' pakt Super Formula-stoeltje

Met projecten als de W Series en F1 Academy is de push om de volgende vrouwelijke F1-coureur te vinden sterker dan ooit. Tot nu toe is echter nog niemand boven het niveau van de Formule 3 uit gekomen. Bovendien zijn de resultaten (in gemengde series) van vrouwelijke talenten zoals Jamie Chadwick en Sophia Flörsch met de beste wil van de wereld niet indrukwekkend te noemen.

Dit jaar komt daar op één van die vlakken echter verandering in. Bij de Japanse Super Formula is namelijk ene Juju Noda aangeschoven. De 17-jarige Japanse zal uitkomen voor het TGM Grand Prix Honda-team in de tweede snelste single seater-klasse ter wereld.

Besmeurde reputatie

Noda is de dochter van Formule 1-eendagsvlieg Hideki, die in 1994 drie races startte voor het team van Larrousse. Met dank aan haar vader heeft ze recent echter flinke reputatieschade opgelopen.

Terwijl ze competitief meestreed in de Euroformula Open werd namelijk onthuld dat Noda met veel minder gewicht dan de mannelijke coureurs mocht starten. Dat oneerlijke voordeel zorgde ere mede ervoor dat ze twee derde plaatsen een een overwinning wist te verzilveren. Toen het schandaal naar voren kwam en het gewichtsvoordeel ontnomen werd trok vader Hideki zijn team echter meteen terug.

Het ware talent

Na de Euroformula Open-affaire werd het ware talent van Juju flink in twijfel getrokken. De overstap van de oude Formule 3-klasse naar de 550 pk sterke Super Formula-bolides voelt doet daarom ook nogal vreemd aan.

De jonge Noda heeft nog niet bewezen van het kaliber te zijn om in zo'n razendsnel en competitief kampioenschap mee te strijden. Haar enige titel behaalde ze in de Italiaanse Formule 2000 (met oude F3 machines), terwijl ze zelfs in de W Series volledig verdronk met twee punten uit zeven races en veertiende overall.

Zonder gewichtsvoordeel en met zo'n 350 pk méér achter haar rug mag ze dit jaar gaan bewijzen dat ze echt zo'n groot talent is. Juju Noda is de eerste vrouw in de Super Formula sinds Tatiana Calderón in 2021. De Colombiaanse reed dat jaar vier races voor Drago Corse Honda, met een beste finish van dertiende.