Vrouwelijke coureur trekt zich terug uit Euroformula na verlies gewichtsvoordeel

Euroformula Open-coureur Juju Noda zal niet langer meestrijden in het kampioenschap. De exit van Noda komt meteen nadat een speciaal voor haar ingesteld gewichtsvoordeel is teruggetrokken.

Vrouwelijke coureur trekt zich terug uit Euroformula na verlies gewichtsvoordeel

De Euroformula Open raakte recent in opspraak door het instellen van de 'Noda-regel'. Het F3-kampioenschap stelde vast dat vrouwelijke coureurs met 26 kilo minder gewicht mochten rijden dan hun mannelijke concurrenten.

In de praktijk betekende dit dat Juju Noda, de enige vrouwelijke coureur in het veld, een oneerlijk voordeel meekreeg. Nadat ze een podium scoorde werd het voordeel verkleind naar 15 kilo. Toen ze op Paul Ricard een race won werd de druk vanuit de overige teams te groot en streepte de organisatie de bizarre regel door.

Noda speelt niet meer mee

Nu iedereen weer met hetzelfde minimumgewicht moet rijden lijkt de orde in de Euroformula Open hersteld te zijn. Daar waren ze het in het Noda-kamp echter niet mee eens. Noda Racing - gerund door F1-eendagsvlieg en vader Hideki Noda - zal namelijk niet aan de start komen te staan van de volgende races op de Red Bull Ring. Kennelijk was het nieuws dat het gewichtsvoordeel teruggetrokken zou worden te pijnlijk voor de Japanse formatie.

Besmeurde reputatie

De Euroformula Open is op dit moment precies halverwege het seizoen. Met een reeks puntenfinishes, een derde plek en een overwinning staat Juju Noda vijfde in het klassement. Daarbij is ze leider in het kampioenschap voor rookies. Terugtrekken met die resultaten is - ondanks de controverse - dus niet erg logisch.

De opgave van papa Noda zet de prestaties van zijn dochter in een nog kwader daglicht. Door zich terug te trekken geeft Noda Racing namelijk toe dat het geen vertrouwen heeft in de prestaties van Juju. Blijkbaar kan ze niet meestrijden zonder een oneerlijk voordeel. Nu de auto's weer identiek zijn, mag ze opeens niet meer meespelen.

Hideki heeft daarmee verzekerd dat de reputatie van zijn dochter grondig besmeurd is. Totdat ze in een andere klasse wint zonder cheats zullen er altijd vraagtekens bij haar talent geplaatst worden.

Autosport
  • Juju Noda