Potentieel F1-team wilde debuut vrouwelijke coureur forceren

Het afgewezen F1-project van Rodin Cars had een opvallend breekijzer achter de hand. De Nieuw-Zeelandse racewagenfabriek wilde het debuut van een vrouwelijke F1-coureur forceren.

Potentieel F1-team wilde debuut vrouwelijke coureur forceren

Het openen van een aanmeldingsproces voor de Formule 1 door de FIA heeft de nodige bijzondere kandidaten aangetrokken. Andretti Global met de Cadillac Renault-motor, de diversiteitsformatie van voormalig BAR-topman Craig Pollock, het op promotie beluste F2-team Hitech GP en het 'volledig Aziatische' LKYSUNZ. Een vijfde kandidaat werd echter over eht hoofd gezien. Nieuw-Zeelandse trackdaywapen-speciliasten Rodin Cars hadden namelijk ook een aanmelding gedaan bij de FIA.

Rodin Cars

Rodin produceert de FZED trackday single seater, een auto die Top Gear-fans nog kennen als de Lotus T125. Daarnaast is het bedrijf van datamagnaat David Dicker actief als grootaandeelhouder van Carlin Motorsport, een Brits team actief in de lagere formuleklasses. Als Rodin Carlin biedt de formatie een thuis aan aankomende talenten zoals Red Bull Junior Zane Maloney en Emmo-erfgenaam Enzo Fittipaldi.

Vrouwelijk breekijzer

Tegenover de BBC heeft Mr. Dicker toegegeven een gooi gedaan te hebben naar het aanmeldingsproces voor nieuwe F1-teams. Uiteraard was het financiële plaatje volgens de Kiwi helemaal rond, en er zou een Haas-achtig partnerschap gezocht worden met Ferrari.

Het grootste wapenfeit van Rodin was echter het geplande rijdersduo. Een van de stoeltjes was namelijk gereserveerd voor een vrouwelijke coureur. Met het oog op de diversteitsquotas en campagnes van de F1 zou een snelle dame immers een goed breekijzer zijn.

Welke vrouw?

De keuze viel - hoe kan het ook anders - op drievoudige W Series kampioene Jamie Chadwick. Een logische keuze, op één klein puntje na. De 25-jarige Britse is nog nooit ook maar in de buurt gekomen van de ladder naar de Formule 1. Met een negende plek in de Formula Regional European serie (achter twee mannen die een half seizoen reden) in 2020 wist ze in de gemengde motorsport geen indruk te maken.

Na de ineenstorting van W Series verkaste ze naar IndyCar's Formule 2: de Indy NXT-serie (voorheen Indy Lights). Chadwick eindigde het seizoen als twaalfde, opnieuw achter twee deelnemers die geen volledig seizoen reden.

Aangezien ze voor haar tweede en derde W Series-titel geen superlicentiepunten mocht verdienen heeft ze dus geen schijn van kans om het felbegeerde papiertje te behalen. Chadwick is dan misschien de snelste dame van dit moment, maar geen F1-materiaal. Hoe Rodin haar op de grid had willen krijgen is dan ook een groot mysterie.

Grote vraagtekens

Gezien Rodin's keuze voor Jamie Chadwick als een van de coureurs kunnen we de nodige vraagtekens zetten bij de aanmelding bij de FIA. Het aanwijzen van een Formula Regional middenvelder als volgende F1-ster geeft immers weinig vertrouwen in de andere claims van David Dicker.

Het is dan ook geen verrassing dat Rodin Cars voor een dichte deur kwam te staan. Volgens Mr. Dicker zal bovendien alleen Andretti door het proces gaan komen:

"Rodin Cars nam deel aan het recente FIA process gericht op het verkrijgen van toegang tot het prestigieuze wereldkampioenschap Formule 1 - helaas was ons bod niet succesvol. Recente informatie suggereert, zoals verwacht vanaf het begin van dit proces, dat de enige succesvolle kandidaat Andretti Global zal zijn."

Formule 1
  • Rodin Cars, Red Bull Content Pool