BAR-oprichter bevestigt plannen voor 'Formula Equal' gelijkheidsteam

BAR-oprichter en voormalig teambaas Craig Pollock heeft meer details losgelaten over zijn ambitieuze F1-project. 'Formula Equal' moet het eerste team gaan worden waarvan de helft van de functies ingenomen wordt door vrouwen.

BAR-oprichter bevestigt plannen voor 'Formula Equal' gelijkheidsteam

De geruchten rond het 'Saudische diversiteitsteam' hebben wat meer invulling gekregen. BAR-oprichter, voormalig teambaas en voormalig Jacques Villeneuve-manager Craig Pollock heeft tegenover CNN meer details losgelaten over het ongewone en unieke F1-project.

Onder de weinig inspirerende naam Formula Equal moet Pollock's nieuwe team niet alleen een boegbeeld worden voor diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid, maar ook het eerste team worden dat volledig buiten Europa gevestigd is.

50/50

Het centrale punt van het team is het streven om een personeelsbestand met precies 50% mannen en 50% vrouwen te creëren. Niet alleen achter de pitmuur en in de fabriek, maar ook in de cockpit. Pollock meent dat dit alleen mogelijk is met een team dat vanaf nul begint, zodat er geen ongemakkelijke ontslagen hoeven te vallen. De 67-jarige Schot is zich er echter van bewust dat vrouwelijk talent niet voor het oprapen ligt in de industrie:

"Onze ambitie om kansen voor vrouwen aan te bieden en wegen te bieden om tot de absolute top van de motorsport te komen. Het concept en het idee was om te proberen een Formule 1 team te bouwen met 50% mannen en 50% vrouwen, wat extreem moeilijk is als je een bestaand Formule 1 team hebt. Het is een stuk makkelijker met een leeg vel papier."

"We weten dat we door onze academische systemen heen moeten. We weten dat we het zullen moeten opbouwen want er zijn niet genoeg vrouwen op dit moment die top op het niveau van de Formule 1 opgeleid zijn en ze moeten een plek daarin ook een plek verdienen."

Saudi F1

Volgens de geruchtenmolen was Craig in gesprek met controversiële oliestaat Saoedi Arabië in een poging financiering los te weken. Pollock wilde het land niet bij naam noemen, maar erkende wel dat het plan nog verder ging. Formula Equal zal zich namelijk ook gaan vestigen in het niet nader genoemde land in de Perzische Golf. Daarmee wordt het het eerste team zonder basis in Europa:

"We zitten in intense discussies met wat ik kan zeggen dat een land is binnen de [Perzische] Golf. Ik ben niet echt in een positie om daar over te praten en er volledig open over te zijn op dit moment - dat zal naar buiten komen in de zeer nabije toekomst. En ik hoop gewoon dat het zal werken want het vraagt een hoop geld."

"Het wordt het eerste Formule 1-team dat werkelijk buiten Europa is - duizenden kilometers van de kern van de sport in het zuiden van Engeland waar veel teams al gevestigd zijn. Dit moet vanaf de grond opgebouwd worden in een Golfstaat en dat is waar we op uit zijn. Dit is een langetermijnproject, niet kortetermijn."

Zij komen naar ons

Ondanks de noodzaak voor oliedollars wil Pollock zich niet compleet afhankelijk maken van 'dat land in de Perzische Golf'. Het hoofddoel blijft het creëren van kansen voor vrouwen en de agenda voor gelijkheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Dat plan is volgens hem zo aantrekkelijk dat de landen naar hem toe zullen komen om te smeken mee te mogen spelen, niet andersom:

"Het team is gefocust op het bieden van kansen en manieren voor vrouwen om hogerop te komen. Dat is natuurlijk verbonden aan gelijkheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Dit is niet een kwestie van dat ik naar [de Golfstaat] kom. Het gaat er in realiteit om dat zij naar ons zullen komen want we hebben een kant en klare operatie met het business plan, met alle kosten, alles klaar om te gaan."

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress