Domenicali positief over Saoedi Arabië: 'Aanwezigheid F1 veroorzaakt stille revolutie'

De grote baas van de FOM heeft niets dan lof over het omstreden gastland. Volgens Stefano zal het rondpompen van geld en publiciteit ervoor zorgen dat Saudi Arabië langzaam en stilletjes in een liberaal paradijs zal veranderen.

Domenicali positief over Saoedi Arabië: 'Aanwezigheid F1 veroorzaakt stille revolutie'

In de nasleep van het institutionele politieke activisme dat er de laatste jaren ingeslopen is heeft de top van de F1 zichzelf flink in het nauw gedreven. Ondanks alle campagnes gericht op diversiteit, inclusie en gelijkheid bedient de sport immers nog altijd een paar van de meest brute regimes ter wereld. Het meest pijnlijke voorbeeld is Saoedi Arabië.

De dictatoriale oliestaat heeft niet bepaald een vriendelijk progressief imago, maar is sinds 2021 doodleuk gastland voor een Grand Prix. Bij de tweede editie leek het er zelfs even op alsof het circuit elk moment opgeblazen kon worden. Toch werd het contract van het Jeddah Corniche stratencircuit verlengd tot 2027.

Geleidelijke transformatie

De Formule 1 heeft uiteraard een storm aan kritiek over zich geen gekregen vanwege de Saudische race. Belangengroepen, coureurs, ex-coureurs en zelfs Britse politici hebben hun onvrede tegenover het evenement uitgesproken. Keer op keer werden de zorgen echter afgewimpeld.

Tegenover Motorsport Magazine legde F1 CEO Stefano Domenicali even fijntjes uit waarom de F1 dat standpunt blijft innemen. De Italiaan zegt ervan overtuigd te zijn dat de aanwezigheid van de F1 het Saoedische regime langzamerhand kan transformeren tot een waar liberaal paradijs:

"Revoluties gebeuren in stilte. Het is een verandering van geest, cultuur, manier van denken. Alleen een kop in de krant hebben zonder link met actie zal de verandering niet helpen. Ik praat liever elke dag zonder in het nieuws te zijn en te kijken wat er jaar op jaar gedaan wordt."

"Natuurlijk heb je bewijs nodig van wat er gebeurt en voor mij zal dat zijn dat we jaar op jaar veranderingen zien, zonder geschreeuw maar dat het gewoon gebeurt. Ik ben liever minder agressief, strooiend met druppels om er zeker van te zijn dat de rivier later overspoelt."

Veel geld te investeren

In zijn prachtige relaas over het versnellen van de transformatie struikelde Stefano kennelijk per ongeluk over de werkelijke reden waarom de F1 zo nauw betrokken is met Saoedi Arabië: keiharde oliedollars. Het 'jonge' land heeft toevallig namelijk veel geld te investeren in sport:

"Saoedi Arabië staat voor een ongelooflijke kans voor een land dat de toekomst vorm wil geven. Ze zijn jong, ze hebben een hoop geld om te investeren en ze willen investeren in sport en hun land. Er is een immense kans voor de sport om te praten over de positieve waarden, [zoals] dat er via sport alles bereikt kan worden."

"De druk vanuit de Westerse gemeenschap zal het mogelijk maken om dingen sneller te veranderen. Ik denk dat echt anders zou ik het niet zeggen. Ik ben ervan overtuigd. Veel dingen zijn niet waar ze moeten zijn, daar ben ik het volledig mee eens, maar met ons daar zullen we de veranderingen versnellen. Sommige dingen vragen tijd maar de tijd wordt verkort."

'We moeten ze helpen'

Domenicali hamerde er echter op dat de bedoelingen van de Formule 1 niets meer dan nobel zijn. De sport zou Saoedi Arabië moeten helpen zich te verbeteren in plaats van met een beschuldigende vinger te wijzen. Hoe de koningsklasse van de autosport precies zal moeten gaan zorgen voor verregaande systemische veranderingen durft hij echter niet te zeggen. Het vergt namelijk tijd:

"Om in Saoedi Arabië op zaterdagnacht, zondagnacht zoveel mensen te zien dansen vanwege de F1, als mensen niet begrijpen dat dit enorm is dan kennen ze de cultuur van dat land niet."

"Dat gebeurt en zal nog sneller gebeuren. We moeten ze helpen. Hoe meer we ze beschuldigen en in een hoek drukken, hoe meer je ze aanvalt hoe meer ze zich verdedigend op gaan stellen. Dus we moeten een dialoog hebben om de juiste oplossing te vinden. Het vergt tijd."

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress