Wolff wil Arabische wereld veranderen met F1: 'Ik zie dat we een impact hebben'

Het Mercedes-opperhoofd gelooft heilig in de politieke macht van zijn sport. In plaats van landen zoals Saoedi Arabië en Qatar te boycotten wil Toto juist meer zaken met ze doen. Een Grand Prix legt volgens de Oostenrijker immers alle problemen bloot.

Wolff wil Arabische wereld veranderen met F1: 'Ik zie dat we een impact hebben'

De Formule 1 heeft de afgelopen jaren veel kritiek te verduren gehad vanwege de keuzes voor de kalender. Het kampioenschap breidt immers steeds meer uit naar landen met een op z'n zachtst gezegd grillige politieke situatie. Met name de toename van Grand Prix in de Arabische wereld wordt door criticasters in twijfel getrokken.

De F1 wordt verweten zich schuldig te maken aan sportswashing: mooi weer spelen tijdens het Grand Prix weekend terwijl alle grove mensenrechtenschendingen en aanslagen vrolijk genegeerd worden. Dat steekt nu eenmaal slecht af tegen de diversiteit, inclusiviteit en gelijkheidscampagnes waar de sport zich onder Liberty Media graag mee bezighoudt.

Geleidelijke verandering

Volgens Mercedes-opperhoofd Toto Wolff is daar echter hoegenaamd geen sprake van. De boomlange Oostenrijker ziet de situatie juist omgekeerd: door in Qatar, Abu Dhabi en Saoedi Arabië te racen zet de F1 die landen en hun beleid namelijk onder een vergrootglas. De lokale regering moet dan alle gestelde vragen gaan beantwoorden en raakt uit het isolement. Zo kan de sport volgens Wolff voor een geleidelijke verandering zorgen, zo stelde hij tegenover Autosport:

"Ik geloof er nog steeds in dat als je zo'n groot sportevenement hebt in een land, het dat land onder een vergrootglas legt. Ik denk dat dat veranderingen kan veroorzaken, want dingen kunnen niet meer verborgen worden. En dat is iets positiefs waarvan ik denk dat een sport het kan doen. Er worden dingen aangekaart."

"Is het daar zoals we willen dat het is? Nee. Zijn het de culturele standaarden die we hebben in Europa? Misschien niet. Waar we heen gaan, en de mensen die ik spreek, zie ik het proces en zie ik verandering. Dat is misschien omdat we de Formule 1 zijn, waar wij heen gaan is het misschien anders, maar ik zie dat we een impact hebben."

Beter dan voetbal

Wolff's ideaal van de dialoog zoeken staat recht tegenover die van voetbalbond FIFA. Bij het WK in Qatar doet die organisatie er namelijk juist alles aan om politieke statements te vermijden. Toto wil daar niet over oordelen, maar stelt dat de F1 het beter kan doen:

"Ik kan het voetbal niet beoordelen. Ik lees de kranten en de krantenkoppen. We kunnen gewoon proberen, waar we onze aanwezigheid laten zien, om de interactie te zoeken met het leiderschap, en ons niet te verstoppen. Dat kunnen we niet als we daar zijn."

De instelling van Wolff is een opvallende. De F1 deed immers geen poging om de dialoog aan te gaan met Rusland. De Grand Prix op het nieuwe Igora Drive-circuit bij St Petersburg werd namelijk voorgoed van de kalender geschrapt. Kennelijk geloofde de sport er niet in dat die cultuur geleidelijk veranderd zou kunnen worden.

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool