Saudisch team met diversiteitsagenda wil de Formule 1 in

Een politiek correcte ploeg onder leiding van BAR-oprichter Craig Pollock heeft zich aangemeld voor een plekje op de grid. Het door de Saudische overheid gesteunde team moet gaan bestaan uit 50% mannen en 50% vrouwen, inclusief in de cockpit.

Saudisch team met diversiteitsagenda wil de F1 in

Sinds de FIA een nieuw aanmeldingsproces heeft gestart voor nieuwe teams zijn alle ogen gericht op de voortgang van het veelbesproken Andretti-Cadillac project. De andere potentiële kandidaten kunnen immers nog niet zo serieus genomen worden. Volgens RacingNews365 is daar echter verandering in gekomen. Andretti heeft namelijk concurrentie gekregen van een financieel en politiek bijzonder sterke formatie.

Pollock

Het nog naamloze project zou gebaseerd zijn in Zwitserland en geleid worden door een oude bekende: Craig Pollock. De inmiddels 67-jarige Schot maakte een naam voor zichzelf als de manager van Jacques Villeneuve. In 1998 nam hij samen met de Canadees en met behulp van British American Tobacco het ploeterende Tyrrell-team over. Daaruit ontstond British American Racing (BAR). Pollock nam de rol van teambaas op zich, maar werd begin 2002 het team uitgewerkt onder druk van BAT.

Pollock bleef verbonden aan de sport via zijn managementrol voor Villeneuve, en werd later in verband gebracht met nieuwe F1-projecten rond de faillissementen van Arrows en Prost Grand Prix. Het team dat hij oprichtte en verliet werd uiteindelijk overgenomen door Honda, Ross Brawn en Mercedes.

Craig Pollock en David Coulthard, Brazilië 2004.

50/50

Meer dan twintig jaar na zijn laatste seizoen als teambaas is Pollock terug als de kopman van een uniek F1-team. Het centrale punt van de formatie zou namelijk het maximaliseren van de Diversiteit, Inclusiviteit en Gelijkheid zijn, een van de punten waaraan een nieuwe F1-team volgens de FIA aan moet voldoen.

Het team eist van zichzelf dat het personeelsbestand precies 50% man en 50% vrouw zal zijn. De regel geldt ook en vooral voor de werknemers in de cockpit. Welke definitie van man en vrouw het team aan zal houden is echter nog niet bekend.

Ultieme sportswashing

Met zo'n politiek correct doel als centraal punt zou je verwachten dat het geld voor het project vanuit een ultra-progressief land komt. Niets is echter minder waar. Het team zou namelijk gesteund worden door de Saudische overheid. De tyrannieke oliestaat wil immers meer worden dan een controversiële sponsor van de sport.

Door een actieve rol in te nemen en mee te werken aan de politieke doelen van de F1 hopen de Saudi's een wit voetje te kunnen halen bij de internationale gemeenschap. Je kunt het zien als de ultieme vorm van sportswashing.

Niet concreet

Afgezien van de politieke agenda, Pollock's betrokkenheid en de aanmelding bij de FIA is er nog niets concreets naar buiten gekomen over het project. Zaken zoals de fabriek, windtunnel en motorleverancier hangen nog allemaal in de lucht. Het zal ons benieuwen of Pollock en co het diversiteitsteam van de grond zullen kunnen krijgen. Aan geld zal in ieder geval geen gebrek zijn.