Het is inmiddels alweer bijna twee jaar geleden dat Michael Andretti de eerste stappen zette richting de Formule 1. Na een gefaalde overname van Sauber (hallo Audi!) besloot de voormalige F1-coureur zijn eigen weg te gaan met het Andretti Global-project.
Ondanks de steun van General Motors en FIA-president Mohammed Ben Sulayem is Michael in al die tijd echter geen steek verder gekomen. De tegenstand vanuit de teams, Libert Media en de FOM is simpelweg te groot.
De memo
Afgezien van de twijfels rond de rol van Cadillac heeft Andretti zichzelf vooral tegengewerkt met ongezouten uitspraken en fel commentaar in de media, aldus F1 CEO Stefano Domenicali.
De F1 en de teams zouden zich mateloos irriteren aan de schurende houding vanuit het team. Die memo heeft vader Mario kennelijk echter niet gekregen. De wereldkampioen van 1978 nam in een interview met Total-Motorsport namelijk even de tijd om dat andere Amerikaanse F1-team onderuit te halen.
De enige Amerikanen
De patriarch van de Amerikaanse racefamilie probeerde tegenover de publicatie zijn team te promoten met een mooi verhaal over 'echte racers'. In het tweede deel van zijn relaas deed hij echter meer om zijn concurrenten neer te halen. Volgens de 82-jarige motorsportlegende is Andretti Global namelijk het enige team dat Amerika echt kan vertegenwoordigen. Er is sinds Dan Gurney's AAR (1966-1969) immers geen volledig Amerikaans team meer geweest in de Formule 1:
“We hebben het gevoel dat we iets bijdragen. We hebben een toezegging van General Motors met Cadillac, het is een enorme investering in onze sport. Dus ik denk dat het iets positiefs is voor de sport. We hebben geen volledig Amerikaanse team gezien sinds Dan Gurney's All-American Racers, dus waarom zouden we het niet omarmen? De fanbase in de VS is zo sterk. Laten we een team hebben dat dit land op de juiste manier vertegenwoordigd. Deze ingrediënten zouden een positief aspect voor de F1 moeten zijn."
#OnThisDay in '67, at Spa, in this Eagle T1G created by his All American Racers organisation, Dan Gurney scored the first GP win (excluding the #Indy500, part of the #F1 championship in the '50s) for a US team since Jimmy Murphy's win in a Duesenberg in the '21 #FrenchGP. (1/2) pic.twitter.com/QLrxWXPpIA
— Matt Bishop 🏳️🌈 (@TheBishF1) June 18, 2020
Lege uitspraak
Mario's uitspraak is niet alleen venijnig richting Haas, maar ook nog eens onwaar. Gurney's operatie was namelijk gebaseerd in het Verenigd Koninkrijk en gebruikte Britse Coventry Climax en Weslake motoren. Écht Amerikaans was AAR's F1-divisie dus niet. Daarbij vergeet Mario dan nog even handig het team van Carl Haas (geen relatie), dat tussen 1985 en 1986 actief was met Hart en Ford-motoren onder de Haas-Lola naam. Ook dat team opereerde echter vanuit Engeland.
Alan Jones - Beatrice Haas Lola Ford pic.twitter.com/rOGQ5siT7S
— Rinco Smits (@RincoSmits1969) June 21, 2017
Aangezien Andretti van plan is zelf een basis op te zetten in Engeland en met een Renault-motor aan de start wil staan is Andretti Global bovendien geen haar beter dan de andere voorbeelden. Het team heeft net zoveel aanspraak op de titel van 'volledig Amerikaans team' als het huidige Haas. Wederom is er vanuit het kamp van Andretti dus veel geschreeuwd, maar weinig inhoud getoond.
- Andretti Autosport, NLBeeld / BrunoPress