Domenicali: 'Andretti's commentaar op bestaande teams was dom'

De aanpak van Michael Andretti om in te breken bij de Formule 1 is niet bepaald in de smaak gevallen bij de FOM. F1 CEO Stefano Domenicali spreekt zich in een Sky Sports interview uit tegen Andretti's commentaar op de 'hebberigheid' van de bestaande teams.

Domenicali: 'Andretti's commentaar op teams was dom'

Al meer dan een jaar proberen Michael en Mario Andretti driftig in te breken bij de exclusieve miljardairsclub die de Formule 1 heet. Na een gefaalde overnamen van Sauber stortte de racefamilie zich op het Andretti Global-project, met als doel het eerste 'volledig Amerikaanse' F1-team te worden.

Ondanks agressief lobbywerk in de media en op locatie in Miami, en de steun van FIA-president Mohammed Ben Sulayem lukte het echter maar niet om voet aan de grond te krijgen in de paddock. Buiten Alpine en McLaren om kon Andretti nergens op sympathie rekenen. Uit frustratie haalden zowel vader als zoon meerdere keren uit naar de F1, Liberty Media, Toto Wolff en de teams in het algemeen.

Toen zelfs de - dubieuze - Cadillac-deal niet genoeg bleek te zijn klaagde Michael Andretti dat het allemaal draaide om geld. De hebzucht van de bestaande tien teams was volgens hem de enige reden waarom zijn team buiten de deur gehouden werd.

Dom en luid

Met die laatste uithaal lijkt Andretti vooral zijn eigen glazen ingegooid te hebben. Zowel de teams als Liberty Media en Formula One Management ergeren zich namelijk kapot aan de luidkeelse klaagzang en protesten van de Amerikaan. In een interview met Sky Sports Martin Brundle echode F1-opperhoofd Stefano Domenicali dat sentiment. De Italiaan meent dat het 'niet zo slimme' Andretti het voortaan rustiger aan zal moeten doen. Er zijn immers andere kapers op de kust die het spelletje wel volgens de regels meespelen:

"We zijn heel verwelkomend naar iedereen die waarde toevoegt aan het racen. Ik denk dat we iedereen moeten respecteren. Er zijn teams zoals Mario en Michael Andretti die heel vocaal zijn over hun wil om de Formule 1 in te komen. Maar in mijn optiek is het niet slim om te zeggen dat de teams hebberig zijn."

"Er zijn anderen die veel minder vocaal zijn die de Formule 1 in willen, dus er is een proces dat je moet respecteren en we zullen er samen met de FIA voor zorgen dat het proces gerespecteerd wordt. Er zijn een hoop dimensies die afgewogen moeten worden en we moeten niet overdreven reageren omdat er iemand druk zet op het systeem. Het proces zal serieus doorlopen worden op de juiste manier. "

Andretti's concurrentie

Domenicali hint er sterk op dat Andretti niet de enige nieuwe speler is op de markt. Wie er precies tegenover hen zullen staan is echter niet bekend. Afgezien van vage geruchten rond Porsche en Honda en een verveelde miljardair uit Hong Kong is er slechts één andere partij die zich definitief zal inschrijven voor de Call for Expression of Interest-procedure.

Het Zuid-Koreaanse Panthera Team Asia zal namelijk ook een gooi gaan doen naar de elfde set pitboxes. Panthera is al sinds 2019 bezig met een inschrijving, maar heeft zich op de achtergrond gehouden. En dat is kennelijk precies waar de F1 naar op zoek is.

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress