Mensenrechtenorganisatie verdedigt activist Hamilton: 'FIA's politieke verbod perkt rechten in' 

Het Bahreinse Instituut voor Rechten en Democratie (BIRD) is op de bres gesprongen voor Sir Lewis Hamilton. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het recente verbod op ongevraagde politieke uitspraken een duidelijke en zeer hypocriete reactie op het politieke activisme van de zevenvoudig wereldkampioen.

Bahreinse mensenrechtenorganisatie verdedigt activist Hamilton: 'FIA's politieke verbod perkt rechten in' 

Recent voerde de FIA een verbod voor op het maken en tonen van politieke leuzen en statements zonder toestemming vanuit de organisatie. Voortaan moeten coureurs hun idee voorleggen aan een speciale commissie, die vervolgens gaat kijken of de boodschap in lijn ligt met de opvattingen van de FIA, FOM en alle andere betrokken partijen.

De restricties konden uiteraard meteen op kritiek rekenen vanuit mensenrechtenorganisaties. Vandaag is er weer een uitdager bij gekomen. Volgens de BBC heef de FIA namelijk een brandbrief ontvangen van een boos vogeltje: Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD).

Reactie op Lewis

Volgens de BIRD-directeur Sayed Ahmed Alwadaei zijn de nieuwe restricties puur en alleen in het leven geroepen om het politieke activisme van met name Sir Lewis Hamilton een halt toe te roepen. Politieke medestander Sebastian Vettel is immers inmiddels al met pensioen. De uitspraken van Hamilton rond BLM en mensenrechten gingen de FIA immers te ver:

"[Het] lijkt een reactie te zijn op coureurs, in het bijzonder Lewis Hamilton, die hun zorgen rond de locaties gekozen voor F1-races naar voren brachten, inclusief het mensenrechtenverleden van gastlanden. [Hamilton] gebruikte zijn platform om steun te betuigen aan Black Lives Matter en mensenrechten aan te kaarten in landen met een problematisch mensenrechtenverleden, inclusief Bahrein en Saoedi Arabië."

Selectieve politieke verontwaardiging

Alwadaei wees er in zijn brief nog even fijntjes op dat de FIA zelf geen enkel probleem heeft met het maken van potentieel controversiële politieke statements. De organisatie was er immers als de kippen bij om de Russische invasie van Oekraïne te veroordelen en de Russische Grand Prix van de kalender te schrappen. Dat weegt volgens de BIRD-man zwaarder dan alle statements die Sir Lewis gedurende zijn carrière gemaakt heeft:

"Geen van de statements die Hamilton gedurende zijn carrière gemaakt heeft kunnen gezien worden als meer politiek dan de beslissing van de FIA afgelopen seizoen om zich terug te trekken uit Rusland vanwege de invasie van Oekraīne. In jullie eigen statement van vorig jaar veroordeelden jullie de Russische invasie en verklaarden jullie droevig en geschokt te zijn vanwege de slachtoffers in Oekraīne. Hoewel ik dit statement aanmoedig, is het duidelijk een politieke."

Einde aan 'sportswashing'

Ter afsluiting trekt BIRD de vergelijking tussen de regimes waar steeds meer Grand Prix plaatsvinden en de FIA op zichzelf. Volgens Alwadaei kopieert de organisatie steeds meer tactieken van dictaturen zoals Bahrein en Saoedi Arabië om de landen te helpen hun schimmige imago op te poetsen. Daar moet volgens de actievoeders uiteraard onmiddellijk verandering in komen:

"Wanneer de FIA en de F1 ervoor kiezen om races toe te kennen aan sommige van de meest onderdrukkende regimes ter wereld, zoals Bahrein en Saoedi Arabië, faciliteren zij sportswashing en staan ze deze dictaturen toe om hun verschrikkelijke verleden op te schonen. Het is zeer verontrustend om de FIA nu de tactieken van die despotische zakenpartners te zien imiteren door criticasters en activisten het zwijgen proberen op te leggen."

"Toen de FIA en de F1 faalden waren het coureurs zoals Lewis Hamilton die opstonden en misbruik veroordeelden, en zijn uitgesproken steun voor politieke gevangenen in Bahrein bracht verschrikkelijk onrecht aan het licht. Nu wil de FIA hem en anderen het zwijgen opleggen, en ze straffen als ze zich durven uitspreken. We zeggen tegen Mohammed Ben Sulayem dat dit beleid verkeerd is en onmiddellijk teruggedraaid moet worden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team.