Petrov: 'Zonder Rusland geen wereldkampioenschap' 

Voormalig F1-coureur Vitaly Petrov spreekt er schande van dat de internationale sportwereld titels uitdeelt terwijl zijn thuisland uitgesloten is. De Rus ziet elk wereldkampioenschap van dit moment als ongeldig vanwege de restricties op Russische atleten. De tweede titel van Max Verstappen is in zijn ogen dus niets waard...

Petrov: 'Zonder Rusland geen wereldtitel'

Sinds de uitbraak van Russische invasiepoging van Oekraïne hanteert de internationale sportgemeenschap een verbod Russische deelnames. De auto en motorsport is hierop geen uitzondering.

In de Formule 1 merkten we dat meteen door het wegvallen van Haas-sponsor Uralkali, eigendom van Putin's boezemvriend Dmitry Mazepin. Zoonlief Nikita moest ook meteen het veld ruimen bij de Amerikanen, maar kon een enkele reis naar het front voorkomen. Later werd ook duidelijk dat Grand Prix van Rusland voorgoed geschrapt zou worden, waardoor de laatste editie op Sochi en de geplande overstap naar het nieuwe Igora Drive niet plaatsvonden.

Geen Rus, geen winst

Volgens voormalig Renault, Lotus Renault en Caterham F1-coureur Vitaly Petrov betekent de gedwongen exit van de Mazepin-familie dat de tweede titel van Max Verstappen geen waarde heeft.

De eerste Rus in de koningsklasse van de autosport telt namelijk geen enkele sportieve titel mee waarbij Rusland uitgesloten was, zo verklaarde hij tegen Russische publicatie Sport Express. Op motorsportgebied haalde hij echter vooral de Dakar Rally naar voren, waar het Kamaz-team lange tijd dominant was:

"Zonder Rusland zie ik geen enkele kampioen of Olympische titel als geldig. Boven alles de Dakar. Hoe vaak hebben onze sportmannen het gewonnen? We waren niet laatste, om het mild te zeggen: 19 overwinningen! Maar ik heb het niet alleen over de Dakar, ik heb het over alle sporten."

Isolement als kans

Petrov betreurt het dat de Russische motorsport in een isolement is geraakt, maar ziet de situatie ook en vooral als een kans. Door de beste coureurs van het land binnen de grenzen te laten strijden zal het niveau van de Russische racerij immers veel hoger worden. Vitaly hoopt dat dit voor een veel sterkere generatie rijders zal zorgen die na het opheffen van de sancties de wereld uit zal kunnen dagen:

"Het is zeker triest. Maar als we over de algemene motorsport hebben, als alle sterke coureurs binnen Rusland meestrijden dan zal dit de interne competitie en het niveau flink omhoog halen. Mensen zullen verschillende klasses proberen, nieuwe auto's meenemen en een nieuw publiek zal verschijnen. We kunnen de huidige situatie gebruiken als een drijfveer voor de ontwikkeling van de motorsport. Om jongen mensen te trainen voor de toekomst. De isolatie zal immers niet eeuwig duren."

Opgedrongen mening

Petrov ziet het nieuwe ijzeren gordijn dat door de sancties opgeworpen is echter het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Het is volgens de Rus onacceptabel dat 'de mening van het Westen' aan Russische atleten opgedrongen wordt. De ironie van het opdringen van je wil aan een ander volk (bijvoorbeeld meteen invasie) ontgaat hem echter een beetje. Het is dan ook niet helemaal duidelijk hoe Petrov een einde wil gaan maken aan de impasse:

"We moeten ophouden met bang zijn en Rusland terugbrengen naar de sportwereld. Voor mij is het niet acceptabel. Ik begrijp deze absurditeit van het opdringen van bepaalde meningen aan mensen totaal niet."

Formule 1
  • BrunoPress, MoneyGram Haas F1 Team, Red Bull