OPEC+ snijdt enorm in olieproductie om prijzen op te drijven

De alliantie van olieproducerende landen heeft een sterke vermindering van de olieproductie aangekondigd. Door flink te snijden hoopt het kartel de olieprijs lekker hoog te houden om ome Putin te helpen met het EU-embargo. De gewone consument is weer eens de dupe van die politieke steekspelletjes.

Bereid je voor: OPEC snijdt enorm in olieproductie

Bijna elke dag is er wel een bericht over een tekort of een prijsstijging. Het leven lijkt maar steeds duurder te worden. Temidden van die situatie leek het de OPEC+ een geweldig idee om eens wat minder olie op het vuur te gooien.

Bij een bijeenkomst van het oliekartel in het Oostenrijkse Wenen werd namelijk besloten de productie met twee miljoen vaten per dag te verminderen. OPEC+ is een alliantie van daadwerkelijke OPEC-landen en gelijkgestemde landen zonder echt lidmaatschap. Één van de pluspas-houders is niet geheel toevallig Rusland.

From Russia with Love

Het opdrijven van de olieprijs door het verminderen van de productie is er volgens analisten van het Duitse Commerzbank op gericht om Rusland te helpen een komend olie-embargo opgelegd door de EU te overleven.

Door de hogere prijzen zou Putin het zwarte goedje zonder verlies aan andere landen buiten de EU kunnen gaan verkopen. Als klap op de vuurpijl zullen de hogere prijzen de economieën van de EU en Amerika nog meer pijn gaan doen.

Na het opleggen van sancties aan Rusland vanwege de oorlog met Oekraïne en het embargo op goedkoop Russisch gas staan de EU en de VS al onder druk, waardoor de OPEC+ productiestop een gouden zet is voor Vladimir.

Stabiel hoge prijzen

Volgens Saoedische Minister van Energie Abdulaziz bin Salman handelt de OPEC+ echter puur en alleen om de stabiliteit van de oliemarkt te kunnen garanderen:

[De actie is] gebaseerd op de onzekerheid die de wereldeconomie en de oliemarkt omvat. We zijn hier als een modererende kracht, om stabiliteit te creëren. We gaan door een periode van diverse onzekerheden, die onze kant op komen."

Die nobele, holle woorden zijn echter aan dovemansoren gericht. Niemand zal denken aan de stabiliteit van de oliemarkt wanneer de benzine en dieselprijzen opnieuw vernietigende records zullen bereiken. Dit keer zullen we tenminste precies weten waar het aan ligt.

Algemeen
  • BrunoPress