Helaas: diesel rijden wordt nog véél duurder

Het leven van de fervente dieselaar wordt er de komende tijd niet makkelijker op. Na een periode van recordprijzen dreigt er een nieuwe piek. De sancties tegenover Rusland zorgen namelijk voor een verwacht dieseltekort.

Helaas: diesel rijden wordt nog veel duurder

De afgelopen twee jaar hebben we eigenlijk alleen maar kunnen schrijven over dramatisch stijgende brandstofprijzen. Zelfs na het verlagen van de in Nederland schofterig hoge accijnzen haalde uiteindelijk niets uit.

Inmiddels ligt de benzineprijs alweer onder het absolute recordniveau, maar je betaalt nog altijd meer dan twee euro voor een litertje E10. Veel opvallender en zorgelijker is de opgeblazen dieselprijs. Het goedje is tegenwoordig immers net zo duur als benzine. Gezien de veel hogere wegenbelasting op zelfontbranders is gemiddeld 2.086 euro aftikken per liter bijzonder pijnlijk.

Putin's peut

Volgens De Telegraaf kunnen dieselaars de hoop op betere tijden echter laten varen. Diesel zal de komende tijd namelijk alleen maar duurder worden. Als belangrijkste reden haalt de krant de sancties tegenover Rusland aan.

Op 5 december (dag Sinterklaasje!) zal de Europese Unie een algemeen verbod op het importeren van ruwe olie vanuit Rusland invoeren in alle lidstaten. In februari 2023 volgt een verbod voor geraffineerde olieproducten zoals bijvoorbeeld diesel. Hierdoor wordt het aanbod flink beperk, maar de vraag blijft hetzelfde.

Het logische gevolg is dat de dieselprijs in een sneltreinvaart omhoog zal knallen. Naar verwachting zullen de tekorten niet zo drastisch worden dat de pompen droog komen te staan, maar dat is een schrale troost. De brandstof zal immers toch niet te betalen zijn.

Alleen diesel?

Het is niet helemaal duidelijk waarom De Telegraaf zich specifiek richt op diesel, en niet benzine en LPG. Die laatste twee zijn evengoed producten afgeleid van ruwe olie.

Logischerwijs zal het aanbod van alledrie brandstoffen dalen, waardoor de prijzen over het algemeen zullen stijgen. De vraag naar benzine is immers onverminderd groot. Wellicht bewaart de krant die feitjes voor afzonderlijke artikelen.

Algemeen
  • BrunoPress