F1 Academy presenteert de 15 toekomstige vrouwelijke F1-coureurs

De vervanger van de W-Series heeft de lineup afgerond. Deze vijftien dames zullen in de F4-categorie gaan strijden om de kans op een F1-carrière.

F1 Academy presenteert de 15 toekomstige vrouwelijke F1 coureurs

Vlak nadat de geplaagde W Series omviel had de Formule 1 toevallig een eigen 'alternatief' klaar. De F1 Academy zou met Formule 4-auto's een stapje onder de eerdere serie komen, maar heeft nu het rijk alleen als vrouwelijke formuleserie.

Met een budget cap, een beurs en meer tijd op het circuit moet de Academy een springplank gaan worden voor vrouwelijk racetalent, ondanks het feit dat de serie alle fouten van de W Series herhaalt.

Vandaag werd de laatste van de vijftien coureurs bekend. De dames zijn verdeeld over vijf teams en zullen op zeven circuits maar liefst 21 races rijden. We zetten ze allemaaal even op een rijtje.

Léna Bühler

De 25-jarige Zwitserse zorgde voor opspraak door als eerste F1 Academy student aangekondigd te worden. Bühler is in autosporttermen hoogbejaard voor de F4-categorie, en heeft nou niet bepaald een glansrijke carrière achter de rug. Léna maakte pas drie jaar geleden haar debuut in de autosport. Tot nu toe was haar hoogtepunt twee vijfde plaatsen in het Spaanse F4 kampioenschap van 2020. Bühler komt uit voor het team van ART Grand Prix.

Chloe Grant

De 17-jarige Schotse heeft net haar tweede seizoen in de autosport achter de rug. Na redelijk succes in de kartwereld reed Grant in 2021 in het Junior Saloon Car Championship toerwagenkampioenschap met een Citroën Saxo. Een jaar later startte ze in campagne in Britse F4-equivalent GB4.

Het hoogtepunt van haar seizoen was een vierde plaats op Brands Hatch. Ze eindigde het seizoen als negende en een na laatste van de fulltime coureurs. Net als Bühler heeft ze zich bij ART Grand Prix gevoegd.

Carrie Schreiner

De derde telg van de ART-familie is de Duitse Carrie Schreiner. De 24-jarige racet al sinds 2015, maar richtte zich na een paar onsuccesvolle jaren in de Formule 4 voornamelijk op de GT-racerij. In 2018 behaalde ze haar eerste titel in de Lamborghini Super Trofea Middle East. Schreiner liet zich vooral gelden als onderdeel van het WS Racing Girls Only Team bij de 24 uur van de Nürburgring. In 2021 won ze met Pippa Mann, Christina Nielsen en Célia Martin de SP8-klasse,

Nerea Martí

Nerea Márti is de eerste W Series vluchteling op de lijst bij F1 Academy. De 21-jarige Spaanse maakte in 2019 haar debuut in de Spaanse F4, maar sloeg in 2020 een jaartje over. In 2021 was ze terug met een gedeelde campagne in de W Series en GT Winter Series. In die laatste werd ze tweede in het kampioenschap. In twee seizoenen W Series scoorde ze drie podiums en een hoogste eindpositie van P4 in het kampioenschap. Márti zal in de Academy uitkomen voor Campos Racing.

Lola Lovinfosse

Márti krijgt gezelschap van de Franse Lola Lovinfosse. De 18-jarige is pas sinds 2021 actief in de autosport met een debuut in de Spaanse Formule 4. Lola kon echter geen potten breken in anderhalf seizoen. Een beste finish van dertiende in Portugale leverde haar nul punten op. Zelfs in de stijd om de Female Trophy, die bestond uit twee coureurs, had ze het nakijken.

Maite Cáceres

Hekkensluiter bij Campos is de Uruguayaanse Maite Cáceres. De 19-jarige maakte in 2021 haar debuut in de lokale Formule 4, een serie die niet door de FIA erkend wordt. Cáceres haalde daar het podium, maar werd na een overstap naar de Amerikaanse F4 en USF Juniors terugverwezen naar een schamele twaalfde plek.

Amna Al Qubaisi

De eerste van het MP Motorsport trio is Amna Al Qubaisi, een in Washington geboren Emirati. De 22-jarige racet sinds 2016 in verscheidene Formule categorieën. In was ze een van de acht vrouwen die tijdens de Formule E-race in Diriyah, Saoedi Arabië aan een test deelnam.

De test was slechts zes maanden nadat de Saudische overheid autorijden voor vrouwen legaal verklaard had. Al Qubaisi stapte in 2021 over naar de F3 Asia en later de Formula Regional, maar kon nergens indruk maken. Een tiende plek bij de Formula Regional Asia race in thuisstaat Abu Dhabi was het hoogtepunt.

Hamda Al Qubaisi

Amna krijgt bij MP gezelschap van haar jongere zusje Hamda. De 20-jarige begon in 2019 aan haar carrière in de Italiaanse en Emirati F4. In tegenstelling tot haar oudere zus toonde ze potentieel. Met ondersteuning van junior formulegiganten Prema scoorde ze in de F4 UAE zes overwinningen en dertien podiums gedurende 2020 en 2021. In beide jaren eindigde ze het seizoen als vierde. Een overstap naar het Xcel-team liep echter uit op een drama, waardoor ze afzakte naar 21ste overall.

Buiten de eigen kweekvijver in de Emiraten werd Al Qubaisi's talent echter in een heel andere context gezet. In de Formula Regional Asian en European-series scoorde ze vorig jaar welgeteld nul punten, met een beste finish van twaalfde (Asian) en 24ste (European).

Emely De Heus

Naast de twee Emirati zusjes heeft MP Motorsport de enige Nederlandse in de serie gestrikt. De 20-jarige uit Mijnsheerenland debuteerde twee jaar geleden met datzelfde team in de Spaanse Formule 4. Emely scoorde dat seizoen nul punten met een beste finish van veertiende. In 2022 werd ze onderdeel van wat later het laatste W Series-seizoen zou worden. De Heus startte het jaar met een tiende plaats in Miami, maar kon dat resultaat niet evenaren voordat het kampioenschap vroegtijdig gestopt werd.

Bianca Bustamante

De Filipijnse Bianca Bustamante is de derde W Series vluchteling op de F1 Academy-grid. De 18-jarige maakte vorig jaar haar debuut in de USF Juniors, een opstapklasse van de IndyCar Series. Later dat jaar voegde ze zich bij de W Series. Net als De Heus scoorde ze op haar debuut in Miami punten met een negende plaats, een resultaat dat ze in de rest van het seizoen niet kon evenaren. Bustamante was de eerste aanmelding van het in de junior formulewereld beruchte Prema Racing.

Chloe Chong

De 16-jarige Brits-Canadees-Chinese heeft de kortste autosportcarriere van alle F1 Academy-deelnemers. Chong zal in de serie namelijk haar autosportdebuut gaan maken na tien jaar in de karting.

Marta Garcia

Marta García López was de laatste aanmelding die de F1 Academy grid compleet maakte. De 22-jarige Spaanse geldt als een echte W Series-veteraan. Na twee seizoenen in e regionale F4 en een jaartje pauze meldde ze zich voor het eerste seizoen van de vrouwenserie. Marta nam uiteindelijk deel in alledrie W Series kampioenschappen. Ze scoorde in die tijd een overwinning, drie podiums en een beste positie van vierde in het kampioenschap van 2019.

Jessica Edgar

De eerste aanmelding van Rodin Carlin is de Britse Jessica Edgar. De 17-jarige maakte vorig jaar haar debuut in de GB4, Ze scoorde een enkel podium op Oulton Park en eindigde het seizoen als zevende. Edgar is het nichtje van huidige FIA F3-racer en voormalig Red Bull Junior Jonny Edgar.

Abbi Pulling

De Britse Abbi Pulling is de dame met de beste connecties van de F1 Academy grid. De 19-jarige maakte in 2018 haar debuut in het Ginetta Junior Championship, maar stapte in 2020 succesvol over op single seaters. Dat jaar pakte ze in de Britse F4 vier podiums en een zesde plek in het kampioenschap.

Het jaar erop scoorde ze drie podiums, maar trok ze zich halverwege het seizoen terug voor een gedeeltelijke campagne in de W Series. In 2022 ging ze fulltime en wist ze twee podiums te veroveren. Abbi is onderdeel van het Alpine-ontwikkelingsprogramma en heeft al eens getest met een Lotus Formule 1-bolide.

Megan Gilkes

De laatste dame op de lijst is de Canadese Megan Gilkes. De 22-jarige begon haar loopbaan in 2017 in de Canadese Formula 1200 en de SSCA Formula Vee. Na succes in de F1200 maakte ze in 2019 de sprong naar het Europese continent met een overstap naar de W Series. Dat leverde helaas nul punten op.

Onder druk van de pandemie deed ze een stapje terug naar de F1600 Ontario en Formule Ford. In 2022 keerde ze terug naar Europa in de GB4. Gilkes finishte in 24 races slechts één keer buiten de top tien en pakte met twee overwinningen en een podium de zesde plaats in het kampioenschap, ruim voor huidige teamgenoot Jessica Edgar,

Headerfoto: voormalig F1-testcoureur Carmen Jorda en Kate Upton.

Autosport
  • NL Beeld / BrunoPress, F1 Academy